SP v nogometu 2022

Nemčija na koncu le vknjižila zmago proti Kostariki, ki pa je pirova

Al Bayt, 01. 12. 2022 21.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V skupini E je bilo pred zadnjim krogom še vse odprto, saj so se vse reprezentance borile za vstop v izločilne boje. Pred zadnjim krogom je bila v najslabši situaciji Nemčija, ki je potrebovala zmago in hkrati zmago Španije proti Japonski. Nemci so svojo nalogo kljub obilici težav uspešno opravili in premagali Kostariko s 4:2, a je na drugi tekmi Japonska premagala Španijo in Nemčija je izpadla s svetovnega prvenstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že takoj na začetku srečanja je do priložnosti prišel mladi Jamal Musiala, ki je močno sprožil z roba kazensekga prostora Kostaričanov, a je bil na pravem mestu izkušeni vratar Keylor Navas, ki je žogo odbil v kot. Le nekaj minut kasneje je Musiala lepo preigraval v nasportnikovemu kazenskemu prostoru, a njegove podaje soigralci v množici teles niso izkoristili.

V 10. minuti pa so Nemci izkoristili terensko premoč. Z leve strani je predložek v kazenski prostor poslal David Raum, tam pa je bil prvi pri žogi Serge Gnabry, ki je z glavo premagal Navasa. Le nekaj minuta kasneje je z glavo poskusil še Leon Goretzka, ki pa ni uspel ugnati vratarja Kostarike.

Serge Gnabry
Serge Gnabry FOTO: AP

Nemčija je kljub vodstvu še naprej pritiskala, Kostaričani pa so prežali na protinapade. V prve pol ure igre so imeli Nemci žogo v nogah kar 70 odstotkov igralnega časa, streljali so osemkrat, od tega štirikrat na gol.

Vodstvo Nemcev bi lahko v prvem polčasu še povišala Musiala in Gnabry, a sta oba merila mimo vrat, je pa bila v 42. minuti po napaki branilcev Niklasa Süleja in Antonia Rüdigerja prvič blizu gola tudi Kostarika, a je strel Keysherja Fullerja Manuel Neuer obranil in Nemčija je na odmor odšla z zadetkom prednosti.

V drugem polčasu pa so Nemči doživeli hladen tuš. Najprej je na drugi tekmi skupine E Japonska v treh minutah obrnila rezultat in povedla proti Španiji z 2:1, kar je Nemce potisnilo na tretje mesto v skupini, nato pa je Kostarika še izenačila. Protinapad, ki se je končal s predložkom z desne strani je najprej z glavo zaključil Kendall Waston, Neuer pa je njegov strel odbil. Prvi pri odbiti žogi je bil Yeltsin Tejeda, ki jo je ze desnico pospravil v mrežo Nemcev.

Yeltsin Tejeda
Yeltsin Tejeda FOTO: AP

Vodstvo bi kmalu po izenačenju znova vzpostavil Musiala, ki je sprožil z levico, a mu je veselje preprečila vratnica. Kar ni uspelo Nemcem, je useplo Kostaričanom, ki so, tako kot Japonci malo pred njimi, obrnili rezultat sebi v prid. Po prostem strelu, ki ga je iz leve strani izvedel Joel Campbell, je prišlo do nekaj zmede v kazenskem prostoru Nemčije, žoga pa se je na koncu z veliko sreče od Juana Pabla Vargasa odbila za Neuerjev hrbet.

Nemci niso dolgo ostali dolžni. Le tri minute kaksneje je po podaji rezervista Niclasa Füllkruga v polno meril še en rezervist Kai Havertz in rezultat je bil znova poravnan. Havertz se je izkazal kot zlata zamenjava, saj je v 85. minuti še drugič na tekmi zadel v polno. Tokrat je z desne strani podal Gnabry, Chelseajev napadalec pa je Navasa premagal s strelom z levo nogo.

Kai Havertz
Kai Havertz FOTO: AP

Svoj zadetek je tik pred koncem rednega dela po lepo odloženi žogi Leroya Saneja prispeval še Füllkrug, ki je tako potrdil nemško zmago. A ta zmaga je pirova, saj so na drugi tekmi Japonci z 2:1 ugnali Špance in tako Nemcem preprečili preboj v osmino finala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
02. 12. 2022 08.27
+1
španci so tekmo prodali ker ne marajo nemcev