SP v nogometu 2022

Veron: 'Zaradi Messija nisem spal cele noči.'

Monte Carlo, 21. 12. 2022 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Argentina slavi svoje nogometne junake, za nekaj časa so ljudje pozabili na vse težave, ki pestijo državo, pravi nekdanji kapetan argentinske nogometne reprezentance Juan Sebastian Veron, ki je tudi nekdanji cimer Lionela Messija, zaradi katerega na SP 2010 v Južni Afriki ni mogel spati.

"Nogomet je šport, ki lahko poskrbi, da v trenutku, kot je ta, pozabiš na vse težave," o norišnici, ki je ob tretjem naslovu svetovnih prvakov zajela Argentino, pravi nekdanji kapetan reprezentance Juan Sebastian Veron. In težav ni malo, skoraj 40 odstotkov prebivalcev živi v revščini, stopnja inflacije je v tej južnoameriški državi ena najvišjih na svetu in dosega skoraj 70 odstotkov na letni ravni. 

Juan Sebastian Veron je danes predsednik argentinskega nogometnega kluba Estudiantes de La Plata, v katerem je tudi začel kariero, potem pa igral za številne slovite evropske klube: Manchester United, Chelsea, Lazio, Inter, Parma...

47-letni Argentinec je dres državne reprezentance oblekel 72-krat, igral je na treh svetovnih prvenstvih, 1998, 2002 in 2010, na svojem zadnjem v Južni Afriki pa je ne samo združil moči na igrišču z Lionelom Messijem, temveč si je z njim celo delil sobo. "To je bila njuna odločitev, nič nisem imel opraviti s tem," je dejal takratni selektor argentinske reprezentance Diego Maradona, "všeč mi je, da se tako dobro razumeta," je še komentiral sostanovalca v hotelski sobi.

Messi in Veron pod selektorsko taktirko Maradone
Messi in Veron pod selektorsko taktirko Maradone FOTO: AP

Edina ovira v njunem odnosu se je pojavljala ponoči. "Odličen sostanovalec je, majhna težava je le ta, da precej smrči, a tudi to se da rešiti z blazino," se je med prvenstvom v Južni Afriki šalil Veron.

Lionel Messi, danes eden največjih zvezdnikov svetovnega nogometa, je takrat dva dni pred 23. rojstnim dnevom debitiral kot najmlajši kapetan v zgodovini svoje reprezentance. Veron se spominja, da je bilo to edinkrat, da je videl Messija zares prestrašenega ob misli, da bo moral spregovoriti pred reprezentančnimi soigralci. 

Prav on je bil tisti, ki je poskrbel, da se je mladenič dobro počutil v izbrani vrsti in ga tudi zagovarjali pred kritičnimi argentinskimi mediji. "Odlično se razumeva," je govoril o 12 let mlajšem prijatelju, "bil je plašen in zadržan otrok, ki se je moral vklopiti v skupino precej starejših ljudi, in to je storil brez težav. Njegova vloga v tej reprezentanci je zelo pomembna," je takrat govoril Veron.

Argentinska reprezentanca na SP 2010
Argentinska reprezentanca na SP 2010 FOTO:

Ko je 8 let pozneje, na svetovnem prvenstvu v Rusiji, ko so Argentinci v osmini finala izpadli proti kasnejšim prvakom Francozom, legendarni Maradona kritiziral Messija, "da nima osebnosti, da bi bil vodja," mu je znova stopil v bran: "Leo je človek, ki res nima takšne osebnosti, ki vse prevzame, kot je imel Maradona. Je tih, a hkrati ima nadzor v ekipi, ne da bi povzdigoval glas."

In zdaj je izjemno vesel, da je imel prav in da je Lionelu Messiju uspelo. "Njegovi dosežki v nogometu so izjemni, zaslužil si je takšen zaključek. To je pomembna zapuščina."

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
21. 12. 2022 14.55
+0
Ja in... saj Ronaldo tudi...
Lucky
21. 12. 2022 19.08
+1
Ti, zanimivo, da se ne oglašajo več tisti, ki so nam razlagal, kak motivator je Ronaldo.
Pagliaccio 46
21. 12. 2022 20.01
+0
Niti magičnih številk ni več, odkar je padla 40. kanta in to samo ekipna