Nogomet

Štirje evropski velikani od srede naprej za drugo lovoriko v Ligi narodov

Ljubljana, 04. 10. 2021 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko se večina nogometnih reprezentanc pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022, imajo štiri evropske v mislih drugačen cilj. Od srede do nedelje bo v Italiji na sporedu zaključni turnir Lige narodov. Branilke naslova Portugalske tokrat ni zraven, sodeluje pa sveža evropska prvakinja Italija.

Italijani bodo v polfinalu, ki bo v sredo v Milanu, igrali proti Španiji, v drugem polfinalu pa se bosta en dan pozneje v Torinu merili Belgija in Francija. Vse to so reprezentance, ki so osvojile prva mesta v skupinah lige A. Tekma za tretje mesto bo v soboto v Torinu, finale pa bo isti dan v Milanu.

V prvem polfinalu se bodo Italijani merili s Španci. V prejšnjih 34 dvobojih je Italija zmagala devetkrat, Španija pa 12-krat, v zadnjem medsebojnem obračunu v polfinalu letošnjega evropskega prvenstva so Italijani slavili po enajstmetrovkah. "Španija ima odlično ekipo. Naredili so nekaj sprememb, toda zadnja leta imajo ogromen bazen igralcev. Prenavljajo reprezentanco, tako kot mi, in to delajo dobro," je dejal italijanski selektor Roberto Mancini za spletno stran Evropske nogometne zveze (Uefa) in dodal, da je ekipa v dobri formi.

"Najboljše štiri evropske ekipe so tu. Liga narodov nam veliko pomeni. Ne bodo pa igrali le igralci, ki so igrali na EP. Zakaj nisem poklical Nicoloja Zaniola? To je bila tehnična odločitev. Še vedno je mlad in bo za nas zagotovo pomemben igralec v prihodnosti."

Njegov španski kolega Luis Enrique razmišlja o gradnji izbrane vrste podobno kot Mancini: "Mi in Italijani sledimo podobni poti, saj v reprezentanco vnašamo dodatno energijo z mladimi igralci in seveda izpolnjujemo slog igre." Poudarja, da je cilj seveda osvojitev naslova. "Italija je na vrhuncu. Zasluženo je dobila EP. Že 38 tekem je neporažena, toda kot pravi naš psiholog, je z vsakim dnem bližje porazu. Za nas bo gotovo dodatna motivacija premagati evropske prvake, ki so nam po igri sicer kar podobni."

Luis Enrique
Luis Enrique FOTO: AP

 

V drugem polfinalu se bosta merili Francija in Belgija. Svetovni prvaki Francozi so se doslej z Belgijci merili 74-krat, zmagali so 25-krat, Belgijci pa 30-krat. Nazadnje sta se moštvi srečali v polfinalu svetovnega prvenstva 2018, ko so Les Bleus zmagali z 1:0 in nato osvojili naslov prvaka. "To bo fantastična tekma, toda ne glede na to, koga bi dobili z žrebom, bi bila to velika tekma v tekmovanju, ki je bilo za nas že do zdaj uspešno," je dejal selektor Belgije Roberto Martinez, ki sicer ne bo mogel računati na Jeremyja Dokuja in Driesa Mertensa.

Nekdanji vezist Juventusa Didier Deschamps, ki vodi Francijo, pa je povedal: "Zelo sem vesel, da bo ta tekma v Torinu, na stadionu, ki ga dobro poznam in s katerega imam veliko prijateljev in znancev. Zagotovo bo izjemna tekma, upam, da bo čim več gledalcev." Dodal je še, da se ponuja nova lovorika. "Vse smo dali od sebe, da smo se iz težke skupine prebili sem. Hočemo ta pokal. V preteklosti sta bila na voljo dva naslova z EP in SP. Zdaj so z Ligo narodov trije in želimo tudi tega," je še povedal Deschamps.

Slovenija je Ligo narodov 2020/21 končala na prvem mestu skupine 3 v ligi C in bo v prihodnji izvedbi nastopala v ligi B. Žreb skupin bo 16. decembra ob 18.00 v Montreuxu v Švici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.