Nogomet

Svetla prihodnost skromnega Mitje Ileniča: Iz male vasice v veliko jabolko

Domžale, 05. 01. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
2

Domžale so uradno potrdile prestop 18-letnega desnega bočnega branilca Mitje Ileniča v New York City FC. Po prestopu smo se z mladeničem iz Tribuč pogovorili o velikih spremembah, ki ga čakajo, in razvoju njegove kariere.

"Počutim se izjemno. Ne vem, kako bi se izrazil, ker ne bi rad nakladal, ampak počutim se vrhunsko," so besede, ki bi jih ob novici, da se bo v kratkem preselil v New York, verjetno izgovoril vsak 18-letnik, a Mitja Ilenič ni povprečen najstnik. Na desnem boku članskega moštva Domžal je malo po 18 rojstnem dnevu zbral že 32 nastopov v slovenski prvi nogometni ligi. Prvega je vknjižil že pri rosnih 16 letih starosti in od takrat so njegove predstave na nogometnih zelenicah iz dneva v dan in tedna v teden vse bolj prepričljive.

Ilenič je odraščal v majhnem naselju Tribuče v Beli Krajini, kjer naj bi trenutno živelo 323 prebivalcev. V New Yorku še ni bil, se pa odhoda v mesto s približno 8,8 milijona prebivalcev zelo veseli. Njegov pristop veliki spremembi in selitvi je presenetljivo zrel za nekoga, ki je tako mlad. "Skozi čas bo tudi življenje tam postala navada," je o odhodu v mesto, ki nikoli ne spi, dejal branilec. Trenutno čaka na zeleno karto, ki mu bo omogočala vstop v ZDA, kjer mu je klub že zagotovil stanovanje.

Mitja Ilenič
Mitja Ilenič FOTO: Nk Domžale (Lado Vavpetič)

"Tja grem po minute, saj želim igrati. Vse pa bo odvisno od mene, saj bom priložnost zagotovo dobil," je optimističen Ilenič. Prizna, da lige MLS v preteklosti ni redno spremljal, vendar ji je po govoricah o zanimanju njegovega novega kluba namenil več pozornosti in ugotovil, da bi nastop v njej zanj lahko bil odlična priložnost. "Zadnje čase je liga postala razvojna stopnica za nadarjene mlade igralce. Odločitev je bila posledično toliko lažja, saj ni več liga, v katero prestopijo zgolj starejši igralci," je dejal in dodal, da je na njegovo odločitev zelo vplivalo tudi dejstvo, da je njegov nov klub del skupine klubov po svetu, ki se imenuje City football group. V tej skupini klubov se nahaja tudi eden najbogatejših na svetu Manchester City.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sem tip človeka, ki ima rad velike preskoke. To mi predstavlja še večjo motivacijo in v meni vzbudi še večjo željo po dokazovanju," pravi in malo v šali, malo zares doda, da angleško govori odlično, saj da je uspešen v vsem, kar ni matematika. 26. decembra lani je praznoval polnoletnost, ki pa velja zgolj v Evropi, saj Američani uradno postanejo polnoletni šele po 21. rojstnem dnevu. "Doma smo se šalili, da me polnoletnost noče, ampak s tem se ne obremenjujem," je dejal in po prijetnem pogovoru z mladeničem je jasno, da nekdo, ki je s trdim delom prišel tako daleč tako hitro, vsega, kar je zaslužil, ne bo tako zlahka zapravil pod svetlimi žarometi velikega mesta.

V to je prepričan tudi tehnični vodja nogometne akademije v Domžalah Luka Livojević: "'Mićko' je eden tistih fantov ki imajo poleg nogometnega talenta še vse ostale kakovosti potrebne zato, da postane vrhunski nogometaš. Od prvega dne, ko je s 15 leti prispel na akademijo, je bilo jasno, da je deloven, discipliniran in ima predvsem željo po učenju. Mnoge je presenetilo, ko je s 16 leti debitiral za naše člansko mošto, a si je to priložnost priboril sam in jo tudi vrhunsko izkoristil. Sam sem prepričan, da je pred njim velika kariera."

Igral bo na stadionu New York Yankeejev, ene najbolj slovitih ameriških športnih franšiz in resnici na ljubo se mladenič iz Tribuč seli v mesto, ki živi za šport. New York Giantsi in Jetsi v ameriškem nogometu, New York Rangersi v Hokeju, poleg prej omenjenega bejzbolskega moštva Yankees pa tam domujejo tudi NY Metsi. A Ilenič se predvsem veseli košarkarskih obračunov. Na voljo bo imel dve franšizi v ligi NBA, saj bo lahko izbiral med Brooklyn Netsi in New York Knicksi. "Sanjam o tem, da si bom mogoče kdaj lahko ogledal tekmo Netsov ali Knicksov in spoznal Luko Dončića," je dejal mladenič, ki je potrdil, da se po nekaj sezonah v Ameriki želi vrniti v Evropo, čeprav se s prihodnostjo ne obremenjuje. "Na meni je samo to, da igram, treniram in sem vsak dan boljši."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PetindvajsetUR
05. 01. 2023 13.18
+3
Cestitke, naj ti zdravje sluzi, da razvijes ves svoj potencial!
blazter
05. 01. 2023 11.29
+3