Nogomet

V družbi eksotov: Kosovu, Armeniji in Moldaviji je uspelo, Sloveniji pač ne

Ljubljana, 26. 08. 2022 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
40

Po izpadu Maribora proti romunskemu Cluju v zadnjem krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo je jasno, da Slovenija to jesen v evropskih tekmovanjih ne bo imela svojega predstavnika. Še pred nekaj leti to ne bi bilo nič tragičnega, po uvedbi tretjerazredne Konferenčne lige pa nas ta podatek lahko še kako skrbi. Zakaj? Slovenski klubski nogomet tone v družbi eksotov, iz katere so (vsaj za letos) uspele izplavati države, kot so Kosovo, Armenija in Moldavija.

Mariborčani na sedmih od osmih tekem v letošnjih evropskih kvalifikacijah niso dosegli zadetka.
Mariborčani na sedmih od osmih tekem v letošnjih evropskih kvalifikacijah niso dosegli zadetka. FOTO: NK Maribor

Uefa je z uvedbo Konferenčne lige odprla vrata evropske jeseni za klube iz nogometno manj razvitih držav. To je lani izkoristila Mura, ki si je kot državni prvak v kvalifikacijah za Ligo prvakov in kasneje Ligo Evropa privoščila kar dva izpada, na koncu pa Konferenčno ligo za rep ujela po zmagi nad Žalgirisom. 

V skupinskem delu so Muraši dobili tri eminentne nasprotnike in proti Tottenhamu zabeležili celo zgodovinsko zmago. Najpomembneje pa je, da se je na ta račun v klub (in posledično v slovenski nogomet) zlilo kar nekaj Uefinih milijonov – slabi trije samo za uvrstitev v skupinski del, zmaga proti Tottenhamu pa je bila težka še dodatnega pol milijona. 

Letos je imel za ponovitev Murinega uspeha odlično priložnost Maribor, ki pa je po uvodnem napredovanju v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti Šahtorju iz Soligorska zabeležil tri zaporedne poraze. Ne samo to, proti Šerifu, Helsinkom in Cluju v 540 minutah igre ni dosegel niti zadetka, zato bi težko zapisali, da so si aktualni prvaki zaslužili evropsko jesen. 

Olimpija je v drugem krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo po streljanju enajstmetrovk izpadla proti romunskemu Sepsiju.
Olimpija je v drugem krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo po streljanju enajstmetrovk izpadla proti romunskemu Sepsiju. FOTO: Luka Kotnik

Evropske jeseni, v kateri bodo letos uživali številni nogometni eksoti, slovenski pač ne bodo okusili. Poleg Maribora so se od Evrope (pre)rano poslovili še Olimpija, Mura in Koper. Zmaje je izločil romunski Sepsi, Mura je izpadla proti irskemu klubu St. Patrick's, za Koprčane je bil usoden švicarski drugoligaš Vaduz, ki sicer prihaja iz Lihtenštajna. 

Slovenija je tako le ena od 18 držav, ki ne bo imela svojega predstavnika v evropskih klubskih tekmovanjih. Ruski klubi zaradi vsem znane situacije tako ali tako niso imeli pravice nastopa. Z dolgimi nosovi pa so kvalifikacije zaključili še Belorusija, Bosna in Hercegovina, Luksemburg, Ferski otoki, Estonija, Islandija, Gruzija, Albanija, Wales, Gibraltar, Severna Makedonija, Severna Irska, Andora, Črna gora, San Marino in Kazahstan. 

Slovenija se je torej znašla v nič kaj zveneči družbi držav, ki v evropskem nogometu ne pomenijo veliko. A še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da si je evropsko jesen priborilo kar nekaj klubov iz držav, ki bi jih brez kančka dvoma uvrstili v že omenjeno kategorijo. Armenijo bo zastopal Pyunik, Litvo Žalgiris, Irsko Shamrock Rovers, Latvijo RPS, Lihtenšajn Vaduz, kosovske navijače pa so osrečili nogometaši Balkanija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
27. 08. 2022 12.25
c00kies
26. 08. 2022 17.13
+6
Zdaj vprašanje ali smo pričakovali kaj več? Jaz osebno nisem. Zame je bil izpade Slovenije iz vseh nogometnih tekmovanj kar samoumeven. Zakaj? Zato ker že leta gledam, kako fantje na zelenici mučijo žogo, nobene čarovnije, nobene prave strasti do športa, nič od nič. Kako za vraga se lahko pričakuje, da s takšnim odnosom do nogometa kjerkoli uspemo. Iskreno povedano, tudi Prva Liga je totalno zanič! Tekme so negledljive za moj okus. Še Angleški Snooker je bolj zanimiv ali pa klinčev golf, ja, rekel sem, GOLF! Tile naši športni direktoji in trenerji se naj pošteno zamislijo.
MitraljezovDarko
26. 08. 2022 17.08
+5
to je to....realna slika.....tako kot reprezentanca ki se muci s ferskimi otoki.....a se imajo za nekaj
Brakedirt fafa očetu
26. 08. 2022 16.55
+2
Vse čestitke vsem
radar
26. 08. 2022 16.49
+9
Vrhunsko. Sedaj pa naprej. Dva gledalca na tekmo in dva huligana, pa čimboljši tv prenos... glede na to, kaj se v ligi dogaja, Rudi ni pričakovati nadaljnjega razvoja in napredka. Počasi bo v Sloveniji tako kor v Švici, ko gledaš njihovo reprezentanco pa nisi siguren, če je to res Švica. Samo raven kvalitete je na drugem nivoju....
tekač
26. 08. 2022 16.20
+5
Ne gre zato,da se igralci menjajo,gre za ugrabitev Yu menegarjev slovenskega nogometa. Prej se bomo zavedali tega problema bolje bo..
Uporabnik1833045
26. 08. 2022 16.20
+4
Sramota od Maribora, ki so jo Sloveniji naredili, je bila res grozna ... da niso sposobni niti 3 podaj skupaj spraviti, kaj šele gola. Ostali klubi so vsaj všečno igrali, imeli nesrečo. Maribor pa kar je pokazal v letošnji sezoni, si ne zasluži oz. bi moral imeti prepoved igrati v 1. ligi.
gullit
26. 08. 2022 16.19
+7
Pri nas večina ekip razproda najboljse že na začetku prestopnega roka namesto da bi ga kasneje prodali še za več. S tem so ekipe neuigrane in zato na evropskih tekmah delajo napake, vsaka napaka je pa lahko odločilna. Ekipa se sestavlja pozimi kar je že Zaho dokazal. Poleti mora biti jedro ekipe že sestavljeno. Problem so pa tudi razni kvazimenagerji ter sportni direktorji ki novacijo povprečne igralce, važno da so provizije.
beuchat
26. 08. 2022 16.12
+1
Nic tragicnega. Smo razvojna liga kjer igralci, ki po kvaliteti izstopajo, po sezoni odidejo v tujino. Tezko je imeti res dobre rezultate, ce se ekipa menja vsako, ali vsako drugo sezono.
Najvecji
26. 08. 2022 16.12
+4
Pa kaj imate s to Moldavijo novinarji? Sheriff je reden udeleženec evropskih tekmovanj (skupinski del).
donaj
26. 08. 2022 15.57
+5
Naj ti bo Zaho všeč ali ne, ve kako se to dela. In je delal, našim razmeram, odlično! Kar se nenazadnje tudi vidi. Žalostno je (ga je bilo) gledati Maribor to poletje. Eeeh..
prevalanar
26. 08. 2022 15.36
+13
Rezultati prihajajo z zaksnitvijo, venar prihajajo in so rezultat tega, kar žeješ, tudi žanješ. Doma vzgojeni igralci v matičnih klubih niso veliko vredni, igrajo po večini tisti, ki jih meneđerji hočejo prodati in bo nekdo iz kluba še kaj pospravil v žep. To vsi vemo, vendar pustimo, da lepo teče dalje. Nihče od novinarjev se do sedaj še ni poglobil v zakulisje klubov, delajo pa doktorate iz tega, zakaj je nekdo zgrešil penal ali, da se nek klub iz tujine zanima za našega igralca, ki naj bi šel šele čez 2 leti v promet. O prestopu Šeška naši novinar vedo več, kkt njegov zastopnik in lastniki kluba???
tekač
26. 08. 2022 16.17
+5
prevalanar, lepo napisano, glede slovenskih novinarjev nebi izgubljal besed.
petnikov
26. 08. 2022 15.35
+2
Mariboru ni uspelo... Drugi so pa tako ali tako nepomembni...
hera2010
26. 08. 2022 15.18
+12
Mislim, da bi moralo biti sedaj vsem, ki kaj pomenijo v tem nogometu kristalno jasno, da smo dosegli dno nogometa…ne vem, če je lahko še slabše. Mislim, da se na vsakem nivoju nogometa v Sloveniji dela zelo slabo. Mogoče je kje kakšna izjema ampak ne more nič v tem podpovprečju. Kar jaz osebno mislim je, da v Sloveniji v nobenem klubu pri nobeni selekciji trenerji ne znajo trenirat nogometa. Vsi poznajo elemente nogometa, ampak ne igre, za kar hodijo gledalci na tekme. Vse skupaj je kr neki, igra se na rezultat, največkrat je ta 0-0 (pri mlajših kategorijah, kar je katastrofa). Nikoli se ne bo nihče spominjal, da je bil nekdo prvak pri U15/17. Vsi ti igralci na igriscu samo poslusajo te nacitane trenerje, kako sem ji derejo kako naj naredijo vsako potezo. Sram nas je lahko, da smo na dnu nogometa.
Tetrapan89
26. 08. 2022 14.52
+7
Riba smrdi pri glavi. Klubi slabo vzgajajo lastne kadre ter se ukvarjajo samo s tem, kako bi kaj pripeljali iz juga.. Domačih igralcev kmalu ne bo več. Neka tranzitna odskočna država za skok v evropo...
Kollerik
26. 08. 2022 14.31
-5
Res ne vem, kaj bi radi. Nas je komaj dva milijona in kljub vsemu imamo takšno preobilje vrhunskih športnikov. In zdaj, ker v nogometu ne gre, pa tak joj. Postavite se nekateri na realna tla...
MitraljezovDarko
26. 08. 2022 17.10
+2
vrhunskih sportnikov ja .....a ne nogomotesev
mk67
26. 08. 2022 14.19
+12
Če še komu morda ni bilo jasno, kam spada slovenski nogomet, je pa sedaj. 32-ta dvoriščna liga.
Rudar
26. 08. 2022 14.03
+20
Tako pač je. Pričakujemo nekaj nemogočega, potem pa žalost. Dejstvo je, da Maribor ali Olimpija (dva najbolj tofejna kluba v Sloveiji) ne "preživita" niti 2 italijanske, španske, nemške lige, kaj šele 3 angeške.
tincoop
26. 08. 2022 14.37
+2
Govori ti o ljubljani. Maribor je v krizi ampak je svoje ze pokazal, ljubljana pa.... Nista za v isti kos, vsaj po eni sezoni ne!
AbrA0_KadaBRa
26. 08. 2022 13.50
+17
Nzs spokaj vodilne
drejc79 1
26. 08. 2022 13.54
-9
NZS ne dela nogometašev. NZS je krovna organizacija, pri nas se na nižjih nivojih dela slabo in zato kriviti zvezo je zatiskanje oči pred dejstvi. Lahko se zamenja cela zveza, pa ne bo drugače dokler se bo na nižjih nivojih delalo slabo. Pri nas je za razvoj športa naravnost uničujoč vpliv staršev, ki se vtikajo v stroko, namesto da bi otroke prepustili procesu, pa naj gre tu za katerikoli šport, povsod je enako, ko na tribunah gledaš neumne in nekulturne starše, ki preko otrok želijo svoje lastne komplekse zdravit. Krovne zveze težko kaj naredijo, če se na najnižjih nivojih dela slabo, do tja so vplivi zveze zanemarljivi.
KOdOvce
26. 08. 2022 15.28
+4
Zveza in ministrstvo za sport sta odgovorna za distribucijo denarja v nizje lige in samo urejanje le teh. Poglej si klube v naši drugi ligi. Ni denarja. Niti ni takih pogojev, da bi klubi placevali prave izobrazene in mlade trenerje, ki bi mladino spravila na visji nivo. Tako da bi lahko rekli da je kriva tudi NZS. Kjer pa imamo tujce, katere prav en drek briga, kam plujemo, glavno da je plača. Če se dobro zavzameš, boš opazil padec našega nogometa odkar je Čeferin zapustil čelo NZS in smo namest njega dobili srbe.
drejc79 1
26. 08. 2022 13.50
-5
Dokler država ne bo zagotovila zakonov, ki bodo omogočali sponzorjem športa določene davčne olajšave, bodo sponzorji povečini zgolj donatorji, šport pa bo vegetiral. Kar se Maribora tiče, je izvirni greh storil kar tako opevani Zahovič, ki je podpisoval igralce za izjemno visoke zneske, ki jih je klub plačeval še dolgo po Zlatkovem odhodu, Evrope pa Maribor tudi v zadnjem Zlatkovem obdobju pač ni videl. Imel pa je Maribor tudi ogromno smole s poškodbami ključnih igralcev, skratka, hudič je šel na kup sr**. Tudi poteza vodstva z menjavo trenerja je bila prepozna. Je pa Mariborčanom težko sprejet dejstvo, da klub ne more podpisovat nekih visokih pogodb in da morajo delovat po principu uvažanja polizdelkov, za katere upajo, da se bodo razvili in prodali. Pač klub nima bogatih mecenov za seboj.