Nogomet

Večni derbi v soboto za drugo mesto

Ljubljana, 08. 05. 2024 14.12 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Večna slovenska nogometna tekmeca Maribor in Olimpija se bosta še zadnjič v sezoni pomerila v soboto ob 20.15 v Ljudskem vrtu v sklopu predzadnjega kroga Prve lige Telemach. Tekma ne bo odločala o naslovu, bo pa pomembna za končno drugo mesto, ki prinaša nekaj več premora pred začetkom evropskih izzivov v prihodnji sezoni.

Na lestvici vodi Celje s 75 točkami, Olimpija je pri 64, Maribor pa pri 63. V zadnjem krogu bo Maribor gostoval v Kopru, Olimpija pa bo gostila Bravo. Maribor je glede na predstave v spomladanskem delu kar v vlogi favorita, a določeno mero nepredvidljivosti lahko prinese tudi zadnje dogajanje v Olimpiji.

Če je bilo in je v vijoličnem taboru pred novim derbijem vse mirno, pa so v zeleno-belem spet posegli po menjavi trenerja. Vodstvo na čelu z Adamom Deliusom je tako odslovilo še šestega stratega, po Savu Miloševiću, Dinu Skenderju, Robertu Prosinečkiju, Albertu Rieri in Joau Henriquesu je pred dnevi po 30 tekmah s klopi "odletel" še Zoran Zeljković.

Slednji se je ob slovesu na družbenih omrežjih spomnil vseh v klubu in ob njem, tudi navijačev, ki so posebej nezadovoljni s potezami uprave, izpustil pa prav vodstveno strukturo.

Olimpija - Maribor
Olimpija - Maribor FOTO: Aljoša Kravanja

Ta za zdaj še nima novega stratega, tako da bo ekipo na zadnjih dveh tekmah sezone bržčas vodil trener mladinske selekcije Boštjan Miklič, medtem ko je Delius za Ekipo SN potrdil, da se bodo glede novega trenerja pogovarjali po koncu sezone.

Ta lahko tako Ljubljančanom kot Mariborčanom prinese največ še drugo mesto v ligi in s tem drugi kvalifikacijski krog konferenčne lige.

Maribor spomladi igra odlično, pri čemer ima bogate napadalne kapacitete v obliki prvega strelca lige Arnela Jakupoviča (17 golov), tretjega strelca v ligi Hilala Soudanija (13), Josipa Iličića, ki je pri osmih golih, obenem pa je z devetimi asistencami pri vrhu med podajalci (več, 11, podaj imata le Žan Karničnik iz Celja in Matija Kavčič iz Brava).

Olimpija ima med podajalci tudi dva nogometaša, ki sta visoko s po sedmimi podajami, Nemanjo Motiko in Jorgeja Silvo, a v zadnjem času ne gre po načrtih, manjkajo zadetki, kar se je pokazalo tudi na prejšnji tekmi z Muro, ko so imeli Ljubljančani celo tekmo igralca več, a niso zmogli doseči gola.

Proti drugi obrambi lige bo na papirju še težje priti do zadetka, v njej bo spet tudi Sven Šoštarič Karič. "To bo najlepša nadgradnja spomladanskega dela. Gremo zaključit sezono v slogu, navijači bodo spet lahko z nami in to so za vse tisti posebni občutki," je za klubsko spletno stran dejal Šoštarič Karič.

Mariborčani so zaradi kazni zadnje tekme igrali pred praznimi tribunami, tokrat pa bodo za derbi spet polne - očitno zelo polne, saj napovedujejo največji obisk Ljudskega vrta v sezoni.

Večni derbi, tega bo sodil Nejc Kajtazović, bo 60. od sezone 2009/10 naprej, za zdaj ima Maribor 23 zmag, Olimpija pa 14. V tej sezoni je štajerska zasedba slavila dvakrat (3:1, 2:1), ljubljanska pa enkrat (2:1).

V tem krogu bosta v soboto še tekmi Rogaška – Aluminij in Domžale – Kalcer Radomlje. Obe bosta zelo pomembni v boju za obstanek, kjer ima Rogaška na osmem mestu 33 točk, predzadnje Radomlje jih imajo 31, zadnji Aluminij pa 28. Zadnje mesto vodi v 2. SNL, predzadnje pa v dodatne kvalifikacije. Pri tem pa Rogaška še čaka na svojo dokončno usodo, potem ko ni bila uspešna na prvi stopnji licenciranja za prihodnjo sezono.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
08. 05. 2024 15.43
+3
fkrali bodo ker sodi ljubljenec nk-bezigrada Nejko
4890
08. 05. 2024 14.50
+0
Viole dobijo po kanti 100%
wsharky
08. 05. 2024 18.12
a bo tisti silni misicnjak zelvica prisel v toti mb, poznam enega pohorca, ki bi ga rad spoznal