Nogomet

'Za visok ugled Uefe je zaslužen on'

München, 13. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kaj je razkrila nemška legenda Karl-Heinz Rummenigge o Aleksandru Čeferinu? Ekskluziven pogovor naše ekipe z bivšim generalnim direktorjem FC Bayern za oddajo Ena na ena, kjer je Uroš Slak gostil predsednika Uefe.

Legenda nemškega nogometa in münchenskega Bayerna je bila tista, ki jo je predsednik Uefe lanskega aprila poklical na pomoč, po tem, ko je vzpon Superlige čez noč pretresel nogometni svet. Karl-Heinz Rummenigge, takrat šef bavarskega velikana, je v Uefinem izvršnem odboru prevzel mesto predsednika Juventusa, po tem, ko je postalo jasno, da Andrea Agnelli igra dvojno igro.

"Najprej je Čeferina v soboto klical Agnelli, se mu zlagal, kar je bilo v teh okoliščinah katastrofalno. Naslednji dan je 12 klubov naznanilo Superligo," se 48-urnega kaosa spominja Rummenigge, ki našo ekipo pozdravi na Säbener Straße.

Sončen dan na sedežu nemškega prvaka, predvsem je v ozračju čutiti mirnost, po tem, ko se je večer prej Bayern z lahkoto prebil v četrtfinale elitne Lige prvakov. Ker imajo nogometaši zaslužen dan oddiha, zelenica za našim sogovornikom bolj ali manj sameva. Stadioni na Bavarskem k sreči več ne. Allianz Arene, 340 milijonov evrov vrednega podviga v času Rummeniggejeve direktorske ere, se sicer iz časa protikoronskih ukrepov ne spominja v najlepši luči.

Da evropski nogomet potrebuje Aleksandra Čeferina, pa je pred slabimi šestimi leti menil, ko je prepričal nemško nogometno zvezo, da podpre prav Grosupeljčana: "Je dober voditelj, o vodenju ima jasno predstavo. Seveda se je moral spopasti s kriznimi trenutki, kar mu je uspelo tako s Superligo kot z vojno v Ukrajini. Prišel je z jasnim planom, imeli smo veliko video klicev in nam je jasno predstavil kako reagirati in vsi smo mu v tem sledili." Sicer je menil, da je z delom Uefinega funkcionarja zaključil že v letu 2017, za seboj ima tudi uspešno desetletje na čelu Evropskega združenja nogometnih klubov (ECA), vajeti Bayerna pa je lanskega julija svojemu nasledniku, Oliverju Khanu, predal šest mesecev predčasno.

In ne ceni visoko le svojega kluba, temveč tudi Čeferina: "Lahko dela vse. Ko bo enkrat šel nazaj v Slovenijo, je lahko predsednik države, ker ima to sposobnost." A pred tem je še veliko dela, meni. Evropski klubski nogomet si mora nastaviti ogledalo in se soočiti s finančnimi težavami.

Dobre pol ure druženja zaključi z lepimi spomini, osvojena Liga prvakov je tisto, ki Rummeniggeju takoj na obrazu nariše širok nasmeh: "Pred letom in pol smo zmagali in to je bila fantastična izkušnja, obračuna v Lizboni ne bom nikoli pozabil, ker je bilo super. Gledali smo skupaj z Aleksom (Čeferinom), seveda je bil tam tudi moj prijatelj Nasser (Al-Khelaifi), predsednik nasprotne ekipe, bila je res prijetna izkušnja!"

Nemalo uspehov mu lahko pripišemo na čelu nemškega prvaka, sam je sicer najbolj ponosen, da je klub obogatil z dvema neprecenljivima nogometašema. Manuel Neuer velja za enega najboljših vratarjev na svetu, Robert Lewandowski oziroma kot ga pozna nogometni svet 'LewanGOLski', ki v tej sezoni Lige prvakov trenutno velja za najboljšega strelca tega najprestižnejšega nogometnega tekmovanja na svetu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja