Drugi športi

Bodo odslej klubi sponzorirali RZS in reprezentance?

Ljubljana, 23. 03. 2023 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kdo bo gostitelj zaključnega turnirja slovenskega pokala za moške? Rokometna zveza Slovenije do prirediteljev nima zgolj organizacijskih zahtev, ampak morajo klubi poravnati tudi kotizacijo oz. natančneje nakazati v sklad za delo reprezentanc 6000 evrov, kar ni primerljivo z zvezami, kot so košarkarska, odbojkarska ...

Slovenski moški klubski rokomet že dolgo ni bil na tako nizki točki, kot je v tem trenutku. Niti igranje rokometašic Krima Mercatorja v izločilnih bojih Lige prvakinj niti Celja Pivovarne Laško v Ligi prvakov ni dovolj velik motor za zagon Rokometne zveze Slovenije. Kaj šele igranje velenjskega Gorenja v evropskih tekmovanjih, da ne govorimo o trebanjskem Trimu. Še več, klubi, ki so gonilo slovenskega rokometa, ki prispevajo največ reprezentantov, ki so konec koncev ob vseh drugih predstavnikih med slovensko elito nuja za še svetlejšo prihodnost reprezentančnih selekcij, so s prihodom novega vodstva, na čelu katerega je Bor Rozman, poslušali obljube o intenzivnem delu na področju promocije domačega prvenstva, slovenskih klubov, a zdi se, da uporabljajo napačno strategijo. 

Prireditelj slovenskega pokala bo moral v fond za delo reprezentanc nakazati 6000 evrov.
Prireditelj slovenskega pokala bo moral v fond za delo reprezentanc nakazati 6000 evrov. FOTO: AP

Namesto da bi Rokometna zveza Slovenije z novim predsednikom poskrbela za še večjo priljubljenost rokometa, se zdi, da je razkorak med besedami in dejanji velikanski. Tako je moč soditi vse od zaključka četrtfinalnih tekem slovenskega pokala. Po izjemno razburljivih dvobojih so se med štiri najboljše uvrstili Celjani (po podaljšku izločili Velenje), Jeruzalem Ormož (po podaljšku izločili Trebnje), koprski Cimos (izločili drugoligaša iz Kočevja) in poletna novomeška Krka (izločili Maribor Branik). Morda celo tihi favoriti, sposobni osvojiti pokalno lovoriko. Četudi je od četrtfinalnih dvobojev minil že dober teden dni, kluba oz. kraja, ki bo gostil zaključni turnir, še ni. Čas za prijave je še do 3. aprila, tri dni zatem pa naj bi ponudbe odprli in presodili, kdo je najbolj prepričal s ponudbo.

Ne le zadostil organizacijskim zahtevam, ampak pokril tudi kotizacijo v višini 6000 evrov. Kar je – glede na dejstvo, da slovenski klubi stežka iz leta v leto zagotavljajo proračune, kaj šele finančna sredstva, potrebna za igranje na evropski ravni – zaskrbljujoče. Sploh ob dejstvu, da kotizacija za organizacijo slovenskega pokala ni praksa niti pri Odbojkarski zvezi Slovenije niti Košarkarski zvezi Slovenije, kaj šele Nogometni zvezi Slovenije. Četudi je zavita v folijo z imenom 'fond za delo reprezentanc'.

Odgovori krovnih organizacij na vprašanje, ali je treba pod njihovim okriljem za organizacijo zaključnega turnirja pokala plačati kotizacijo:

Odbojkarska zveza Slovenije

Kotizacije ni, vse pogoje organizacije finalnega turnirja tehnični organizator in Odbojkarska zveza Slovenije določita s pogodbo. To velja tudi za razdelitev stroškov. 

Košarkarska zveza Slovenije

Lokalni organizator oziroma prireditelj Košarkarski zvezi Slovenije NE poravna nikakršne kotizacije za izvedbo zaključnih turnirjev. Organizator razumljivo krije določene stroške, povezane s samo organizacijo oziroma izvedbo tekmovanja, določene krije Košarkarska zveza Slovenije, po drugi strani pa ima lokalni organizator tudi določene ugodnosti in prihodke.

Nogometna zveza Slovenije

V telefonskem pogovoru so nam zagotovili, da prireditelj ne plača kotizacije za organizacijo finala pokala, zaradi reprezentančnih obveznosti pa celoten odgovor s pojasnili še čakamo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.