Drugi športi

Carlsen v pismu odkrito o Niemannovem goljufanju

Ljubljana, 27. 09. 2022 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šahovski svetovni prvak Magnus Carlsen je obširno spregovoril o nedavnem odstopu v dvoboju s Hansom Niemannom in Američana javno obtožil goljufanja. Norvežan je prek Twitterja zapisal, da je mladi šahist, ki je goljufanje potrdil v mladih letih, goljufal tudi v dvoboju proti njemu in to večkrat, kot je sam priznal.

Magnus Carlsen je le potrdil poročila zadnjih nekaj tednov, da naj bi Niemann goljufal v igri proti njemu. Trenutno ni dokazov, da je 19-letni velemojster Hans Niemann goljufal.

Za zdaj ne sme povedati nič bolj konkretnega, četudi bi rad šel v podrobnosti, je v ponedeljek na Twitterju zapisal 31-letni šahovski zvezdnik. Goljufanje v šahu je označil za "eksistencialno grožnjo igri" in dejal: "Nekaj moramo storiti glede goljufanja v šahu. K temu bom prispeval tako, da ne bom igral proti igralcem, ki so goljufali v preteklosti, saj ne morem biti prepričan, kaj bodo takšni igralci počeli v prihodnosti."

"Upam, da bo resnica prišla na dan, kakršna koli že bo," je še zapisal Carlsen. Šahovski svet že ves mesec pretresa saga Carlsen - Niemann. V začetku meseca se je zgodil prvi incident med njima. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je superzvezdnik Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja. Takrat je posredno Carlsen prvič obtožil Niemanna goljufije, saj naj bi si pomagal z elektroniko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Američan je tudi v intervjuju med pokalom Sinquefield priznal, da je kot najstnik, star 12 in 16 let, dvakrat goljufal v spletnih igrah, nikoli pa osebno za šahovnico. Vendar zgodbe še ni bilo konec. Prejšnji teden je njuna partija trajala le nekaj sekund, preden je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet. Tako njegov ameriški tekmec kot gledalci so bili osupli.

Zdaj pa je Carlsen prvič brez dlake na jeziku spregovoril v pismu, objavljenem na Twitterju, z naslovom: Dragi šahovski svet.

"Menim, da je Niemann goljufal večkrat in bolj nedavno kot je javno priznal," je med drugim zapisal norveški šahist, ki natančne oblike goljufanja ni navedel, izpostavil pa je, da bi "želel povedati več, a za zdaj lahko govori le z dejanji".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lucky
27. 09. 2022 15.58
-5
Zanimivo. Na tem portalu se je začelo pisat o šahu šele, ko je omenjena goljufija. Zgleda ma Magnus tule velik navijačev. Povedu ni nč novga. Zdej, zanimivih je kar nekaj vprašanj. Kljub temu, da igralce pregledajo, je potem možno imet to napravo? Če je dostopna njemu, je verjetno še komu. Imamo torej v vrhunskem šahu industrijo goljufanja? Zanimivo je vprašanje, da je Magnus to odkril, šele ko je zgubu partijo. A je že prej to vedu in je pustil, da je goljufal druge? Jst ne pravim, da ni goljufal. Samo dokaze nej da, ne natolcevanja.
AemontheWise
27. 09. 2022 12.55
+1
Zanimiva situacija, najbolj pomembna so tu druga mnenja - Hikaru in Jan npr. Magnusovo reakcijo bi se dalo interpretirat tudi kot sore loser situacijo. dajmo času čas. Če mali res tako dobro goljufa potem naj opusti šah in se loti bank.
Gregib
27. 09. 2022 12.36
+1
Osebno mi je največji red flag pri celi zadevi intervju Niemanna neposredno po zmagi nad Carlsenom, kjer razlaga da je imel srečo, ker je naštudiral varianto, ki jo lahko sforsira samo beli (Carlsen), ki jo je Carlsen do tedaj igral enkrat in samo enkrat na nekem obskurnem online turnirju, da jo je še poizkati težko, poleg tega pa je v bolj ali manj standardnih pozicijah metal ven poteze, o katerih bi naj razmišljal, ki izgubijo "by force" v par potezah... Zelo nenavadno za igralca ELO 2.600+, ki je pravkar premagal najboljšega na svetu...
Berdem
27. 09. 2022 10.24
+8
Niemannove partije lahko obdelajo z šahovskimi proogrami in lahko statističnougotovijo, če je partija preveč podobna "razmišljanju" računalnika. Na online partijah včasih komu vzamejo rating , ker se da ugotoviti, da si pomaga z računalnikom. Ljubše so mi partije na 10 minut, vendar večinoma igram na 5, ker si tam veliko težje kdo pomaga z računalnikom.
Apostol1
27. 09. 2022 13.49
+6
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Bc4 Bb4+ { C44 Scotch Game: Scotch Gambit, London Defense } 5. c3 dxc3 6. bxc3 Ba5 7. Qb3 Qe7 8. O-O { Cheat detected. } 1-0............... Kot beli sem takole dobil partijo na Lichess in tudi sanja se mi ne klako je to po zgolj 8 potezah računalnik ugotovil. Zato je po mojemm mišljenju brez težav za verjeti Magnusu Carlsenu, ki ima vse te finte v malem prstu , čeprav ni še nobenega dokaza.
AlternativeFacts
27. 09. 2022 10.14
-7
Torej je vse kar je uspel navržti zgolj to, da je Niemann goljufal že v preteklosti? ... No vsaj ritne kuglice nam še ostanejo kot način goljufanja, pa čeprav bi bilo prej za verjeti, da je goljufal s cepivom, ki vsebuje čipovje in WIFI-jem...kot pa z ritnimi kuglicami...
Vidmax.com
27. 09. 2022 10.24
Ena izmed teorij je da bi lahko imel v cevljih nek "vibrator" in bi mu nekdo lahko posiljal signale itd.
AlternativeFacts
27. 09. 2022 11.12
-2
Saj vemo da je šah igra koordinat? Kaj, če mu je v levem čevlju zavibriralo, je model vedel katero koordinato mora odigrati in s katero figuro? Kaj pa če mu je zavibriralo ponovno v levem čevlju? ... Manjka samo še teza o morzejevi abecedi, pa bomo zmagali....Najbližje so drugače v tezi, da je Niemann igral stil igre, ki jo je Carlsen igral zgolj enkrat v vsej njegovi karieri. problem tega je, da se je Niemann hvalil, kako je naštudiral Carlsenove igre.
Apostol1
27. 09. 2022 09.41
+25
Dokazati je vsekakor težko , toda vrhunski velemojster in še aktualni svetovni prvak , ki do potankosti pozna , kako poteka šahovska igra , ki jo igra šahovski motor ( chess engine) kot na primer Stockfish ali pa Alpha Zero in podobne zadeve , dobro ve kdaj prihajajo neke poteze iz znanja in ustvarjalnosti šahista in kdaj od šahovskega motorja. Carlsena je premagal ne dolgo nazaj tudi mladi Indijski velemojster Rameshbabu Praggnanandhaa , pa ga niti slučajno ni obtožil goljufanja. Niemann je pa že goljufal in to tudi priznal in prepričan sem , da tudi slučajno ne more več oprati svojega imena.
+5
niemann že zgleda tako da bi mu moral prepovedat udeležbe na turnirjih
Voly
27. 09. 2022 09.23
+16
Povsem normalno, da se veliki Carlsen ne bo pustil zafrkavati temu mulcu, ki je goljufal tudi v preteklosti. Ja, enkrat prevarant, vedno prevarant, pravi pregovor!
EnKandidatDosmrtniMandat
27. 09. 2022 09.11
+12
Američan kot Američan... na koncu se vedno obrne na goljufijo.
dr. Mario Fafatič
27. 09. 2022 09.04
+14
Zaupam instinktu najboljšega šahista vseh časov.
simple_mind
27. 09. 2022 08.42
+3
Heh, kitajci pišejo v novicah na primer, kako so usa največji ponudniki dezinformacij, ... kar bi lahko pomenilo tudi goljufije ...
User723439
27. 09. 2022 08.48
-1
Hja, Kitajska je pa središce transparentnosti, ne? Seveda ima vsaka oblast željo pri kkntroliranju informacij in imajo druge za lažnivce. Tako smatram CIA za kriminalno organizacijo, kot komunistično partijo Kitajske in FSB. Ampak kitajcem bi verjel še manj, ker v Ameriki in v Evropi vsaj ni tako močne cenzure in se alternativne informacije, kot teorije zarot bolj ali manj neovirano širijo po različnih kanalih, medtem, ko na Kitajskem to ni mogoče.
devlon
27. 09. 2022 08.29
+6
a to je tist, ki se je na figurico usedel?
Koronavirusovec
27. 09. 2022 08.04
+2
niemann si je vtaknil kroglice v rito zato pa mu niso zaznali elektronske naprave