Drugi športi

Hvastija: Roglič je edini, ki lahko premaga Pogačarja

Pariz, 29. 06. 2022 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nekdanji poklicni kolesar Martin Hvastija je izrazil prepričanje, da je Primož Roglič edini, ki lahko na prihajajoči dirki po Franciji premaga dvakratnega zaporednega zmagovalca Toura Tadeja Pogačarja. Slovenska zvezdnika sta največja favorita na dirki, ki se bo začela v petek v Kbehavnu.

Matej Mohorič, Jan Polanc, Primož Roglič, Tadej Pogačar in Luka Mezgec
Matej Mohorič, Jan Polanc, Primož Roglič, Tadej Pogačar in Luka Mezgec FOTO: AP

"Želim si čist boj mož na moža, pričakujem pa, da bo zmagal eden od obeh favoriziranih Slovencev. Poznam Tadeja Pogačarja in želim si, da osvoji še nekaj Tourov, po drugi strani pa bi rad videl, da vzame kakšnega tudi Primož Roglič. Kaj več pa težko napovem," je uvodoma dejal 52-letni kolesarski funkcionar in strokovni komentator prenosov kolesarskih dirk Martin Hvastija. Poudaril je, da pri Rogliču ne gre za to, da mu dirka po Franciji ni usojena, sploh po zadnjih dveh izdajah, ko je leta 2020 ostal brez zmage po zadnjem kronometru in ko je lani moral zaradi dveh padcev predčasno sestopiti s kolesa. "Sam ne bi tako tragično gledal na vse skupaj. Če izpustimo vse, kar se lahko v treh tednih zgodi, od atomske bombe do covida-19, takšni in drugačni padci, da ne omenjam ostalih faktorjev in višje sile, je le Roglič sposoben parirati Tadeju Pogačarju. Nesporna favorita sta, ne ker sta naša, ampak ker je to dejstvo. Vsi ostali so dve stopnici nižje," je pred začetkom francoske pentlje pristavil Hvastija.

Tudi Danca Jonasa Vingegaarda, sicer Rogličevega moštvenega kolega, ne vidi v boju za skupno zmago. "Vingegaard še nikoli v življenju ni premagal Tadeja Pogačarja. Pustimo tisti vzpon na Ventoux lani, trenutek slabosti in velika prednost, zaradi česar ga Tadej ni lovil za vsako ceno. Spremljam Vingegaarda že sedem, osem let v vseh mlajših kategorijah in nikoli ni uspel kljubovati Pogačarju. Ob polni formi in pravem zdravstvenem stanju Tadeja, v boju mož na moža, vat na kilogram na klanec, to ni mogoče," je prepričan.

Skrbi pa ga tudi več različnih ciljev, s katerimi se na Tour podaja ekipa Jumbo-Visme. Dirkanje za zeleno in rumeno majico ni težava na enotedenskih dirkah, na tritedenskih pa tako lahko pride do velikih razpok znotraj ekipe. "Oni nimajo dileme, ampak trilemo znotraj ekipe. Mislim, da je to zavajanje, češ za nas je pomembna ekipa, zmaga ali Vingegaard ali Pogačar. To ni res. Roglič je edini, ki lahko premaga Pogačarja, a zgolj s 100-odstotno podporo, ki pa je zaradi več ciljev znotraj ekipe ne more imeti," je uvodoma dejal.

Tadej Pogačar in Primož Roglič
Tadej Pogačar in Primož Roglič FOTO: AP

Na drugi strani je ekipa UAE Team Emirates sestavljena zgolj z enim ciljem, da Pogačar še tretjič na Elizejskih poljanah obleče rumeno majico zmagovalca Toura. "Nikoli sicer ne moreš izključiti vseh faktorjev. Zato je zmaga na Touru, kot je to storil Miguel Indurain petkrat in tisti, ki ga ne smemo omenjati, sedemkrat, je res težko. Dejstvo je, da ima Pogačar za razliko izpred dveh let okoli sebe super ekipo, sestavljeno iz dobrih kolesarjev, pametno narejeno, motivirano in predvsem totalno podrejeno njemu."

Kaj pa favoriti in ostali? "Kdor koli od ostalih lahko zmaga zgolj v primeru višje sile ali da obeh Slovencev ni," je hitro pristavil in omenil tiste, ki kotirajo visoko na stavnicah, a jim slednje ne pripisujejo veliko možnosti. To so po njegovem mnenju Rus Aleksander Vlasov, Italijan Damiano Caruso, Avstralca Jack Haig in Ben O'Connor, Francoz Romain Bardet, Kolumbijca Rigoberto Uran in Nairo Quintana ter trojec Ineosa, Britanca Geraint Thomas, Anglež Adam Yates in Kolumbijec Daniel Martinez. Zaradi izrazite vloge favoritov slovenskih kolesarjev in številnih dirk, ki sta si jih podredila po svoje, bi lahko postalo kolesarstvo dolgočasno. S to oceno se Hvastija sicer ne strinja.

"Seveda marsikoga to moti. Spomnimo se nazaj, ko je tisti, ki ga ne imenujemo, zmagal sedemkrat, je bil Tour tudi dolgočasen. Ko je Sky dominiral, je prišlo desetletje dolgočasnosti. To, kar se zdaj dogaja, je atrakcija v primerjavi z uspavanko iz Skyjevih let in je zanimiva zgodba. Zakaj? Ne zato, ker sta naša, ampak ker sta si tako blizu po telesnih predispozicijah in tudi zato, ker je Tadej nepredvidljiv. On napada po instinktu, preseneti celo samega sebe, kaj šele športne direktorje in ostale, ki gledamo od zunaj, ko odloča dirke s svojimi napadi na točkah, ki že 50 let niso odločale."

52-letnik se je dotaknil tudi trase. Zahtevne etape čakajo kolesarje od samega začetka, ne nujno zaradi višinskih metrov. V prvi polovici je izpostavil uvodni kronometer, pa bočni veter na Danskem za ustvarjanje razlik med favoriti, ob prihodu v Francijo pa dirkanje po Ardenih in granitnih kockah severa Francije, preden se bo karavana podala do vrha, tudi po makadamskem odseku Planche des Belles Fillesa v sedmi etapi.

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard FOTO: AP

Ta pri Hvastiji še naprej nosi mešane občutke zaradi zadnjega kronometra v sezoni 2020. "Vsi smo bili takrat v šoku, še najbolj pa Primož. Ko je izvedel, da ga Tadej lovi, mu je padla veriga dol. Kot se je obrnilo, so še vedno prisotni mešani občutki. Za Tadeja, delno kot kolesarja, ki je šel skozi moje roke in ga dobro poznam, sem si po tej plati želel, da dobi dirko po Franciji, po drugi strani pa smo Primoža imeli vsi radi in je imel tako rekoč dirko dobljeno. To je drama, zapisana kot ena največjih zgodb dirke po Franciji," se tistega dne spominja nekdanji kolesar.

V nadaljevanju je kot odločilne izpostavil Alpe in Pireneje, ki kot vedno odločajo o končnem zmagovalcu, le da bodo v tej izdaji Alpe na vrsti prej, tudi z vzponom na Alpe d'Huez. Po Pirenejih prihaja na vrsto zadnji kronometer v dolžini 40,7 km, a je Hvastija prepričan, da tokrat ne bo ponudil tako velikih razlik med najboljšima in da bo na njem eden od Slovencev nosil rumeno majico.

Seveda ni pozabil niti ostalih Slovencev, pomudil pa se je predvsem pri Mateju Mohoriču in Janu Tratniku, ki bosta poleg Luke Mezgeca zaokrožila slovensko peterico na Touru. "Če gledamo malo sebično skozi oči Mohoriča in Tratnika, upam, da bo dvojec Jack Haig-Damiano Caruso čim prej iz igre, čeprav se sliši grdo. Da se razumemo, Bahrain-Victorious je lahko na zmagovalnem odru. Predvsem Jack Haig je baje dobro pripravljen. Iz našega stališča bi bilo lepše in bolj zanimivo, če bi imela Mohorič in Tratnik čim prej proste roke. Mohorič je dokazal, da zna zmagati etapo na Touru, tudi Tratnik bi jo znal, če bi dobil priložnost. To je odvisno od hierarhije v ekipi," je še proti koncu dodal strokovni glas nacionalne televizije med prenosi kolesarskih dirk.

V pogovoru je za konec v zvezi z racijami v domovih članov ekipe Bahraina spregovoril tudi o nekdanjih težavah o dopingu, tudi svojih, ko se je znašel v preiskavi in posledično moral zapustiti Tour. Dodal pa je, da je sedaj slika v kolesarstvu precej bolj čista kot nekoč.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mahar123
29. 06. 2022 09.18
+2
jaz Jonasa nebi kar tako odpisal..treba pa je pazit tudi druge,da se ne zgodi giro 2019 ko sta Roglič in Nibali taktiziranja,Carapaz pa je nato dobu
poper00
29. 06. 2022 20.54
+3
Pogačar bo šel takoj ko bo imel minimalno priložnost na polno.Je predator in to je to.