Drugi športi

'Kljub temu da smo veterani, ostajata v nas tekmovalnost in želja po zmagovanju'

Ljubljana, 03. 04. 2022 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šport je v prvi vrsti užitek, zdrav način življenja in tekmovanja, ki ni rezerviran zgolj za tekmovalce oziroma nekdanje profesionalne športnike. Tega se zaveda teniška ekipa Zsport, ki spodbuja rekreativne teniške igralke in igralce, da ostajajo v športu in tekmujejo ne glede na leta. Tenis Slovenija je tako v sodelovanju z organizacijo Seniors pripravila pogoje za ponovno izvedbo ekipnega tekmovanja v tenisu, imenovanega Ekipna seniors liga TS, ki bo pred tekmovalni izziv postavila ljubitelje tenisa, starejše od 20 let.

Prijave ekip za igranje v rekreativni Ekipni seniors ligi TS so odprte do 9. aprila 2022 na elektronskem naslovu, ki je objavljen na spletni strani Tenis Slovenija. Ob prijavi navedite imena in priimke ter datume rojstva članov ekipe. Luka Zalaznik, predsednik Zsporta

Tenis je ena izmed najbolj množičnih oblik proste in organizirane rekreacije. V Sloveniji ga rekreativno igra preko 30.000 ljudi. Kako spretno znajo odbijati teniško žogico, bodo lahko ponovno preizkusili igralke in igralci 9. maja 2022. Tekmovanja bodo potekala po vsej Sloveniji na teniških igriščih, ki si jih bodo prijavljene teniške ekipe izbrale same. "Prav je, da imajo vse te igralke in igralci tenisa organizirano, spodobno in družabno tekmovanje, ki med seboj povezuje vse slovenske regije," je izpostavil predsednik Zsporta Luka Zalaznik, ki je tudi organizator rekreativnega Seniors državnega prvenstva v dvojicah. "To pa bo potekalo slaba dva tedna kasneje, od 20. do 22. maja 2022 v Zsportu," je še najavil. 

Po njegovih besedah bo organizator poleg različnih starostnih kategorij zagotovil, da bodo ekipe sestavljene iz nekdanjih tekmovalcev ločene od tistih, ki tenis igrajo rekreativno. "Mnogi so namreč zadržani do udeležbe, saj mislijo, da so ta tekmovanja namenjena zgolj nekdanjim tekmovalcem. A to ni res. Prijavi se lahko skupina štirih teniških prijateljev, ki igrajo tenis ljubiteljsko oziroma rekreativno, a bi radi vsaj enkrat mesečno igrali v organiziranem tekmovanju. Pri tem seveda spoznavajo nove prijatelje, se družijo, zabavajo," je dodatne razloge za igranje v rekreativni Ekipni seniors ligi izpostavil Zalaznik.

'Največja prednost tenisa je, da ga lahko igraš praktično do konca življenja'

Novice o ekipni ligi in državnem prvenstvu se je razveselil tudi 63-letni Matjaž Frece iz Ljubljane, ki se s tenisom redno ukvarja že okrog 35 let. Udeležil se je mnogo turnirjev v Sloveniji, pa tudi v tujini. Igral je v prvi avstrijski Seniors ligi, z ekipo Slovenije pa sodeloval na šestih svetovnih prvenstvih. 

Tenis je njegov rekreativni šport številka ena zaradi mnogih prednosti. "Največja med njimi je ta, da ga lahko igraš praktično do konca svojega življenja. Poleg tega lahko intenziteto rekreacije prilagajaš – lahko igraš na turnirjih, ki jih je v sezoni veliko, v rekreativni ligi ali pa še s tremi prijatelji igraš dvojice za pijačo po tekmi," je svoje razmišljanje o pozitivnih plateh tenisa z nami delil Frece. Ob tem je dodal, da se bo tudi letos z veseljem udeležil rekreativne Ekipne senior lige kot tudi državnega prvenstva v dvojicah.

Na koncu največ šteje druženje in hladno pivo po koncu partije.
Na koncu največ šteje druženje in hladno pivo po koncu partije. FOTO: Arhiv Zsporta

'Na koncu največ šteje druženje in hladno pivo po koncu partije'

Podobno razmišlja rekreativni igralec tenisa Blaž Ručigaj. "Ekipna teniška seniors liga omogoča vrhunske rekreativne teniške dvoboje, hkrati pa tudi prijetno teniško druženje s prijatelji iz celotne Slovenije! Kljub temu da smo že veterani, pa ostaja v nas tekmovalnost in želja po zmagovanju. Na koncu največ šteje druženje in hladno pivo po koncu partije," se je nasmehnil.

Ligaško tekmovanje

Tudi rekreativni teniški igralec Miha Bitežnik pozdravlja prihod večjega števila tekmovanj na nacionalni ravni pod okriljem Tenisa Slovenije. Po njegovi oceni je bilo namreč področje veteranskega tenisa precej časa bolj lokalno naravnano, zdaj pa se bo povečal interes nad tem športom: "Tovrstna tekmovanja bodo prinesla nove dogodivščine, prijateljstva in regijsko rivalstvo. Tudi lokalni organizatorji lig občutimo podporo in da postajamo del nečesa velikega." 

Nad seniors ligo pa niso navdušeni zgolj rekreativni teniški igralci, ampak tudi trenerji in sodniki. Teniški trener Marko Škrjanec jo denimo podpira, ker tenis na ta način ponovno pridobiva na popularnosti: "Poleg tega omogoča lepo tekmovanje za vse rekreativne igralke in igralce, tudi z namenom druženja in nostalgične tekmovalnosti," je dejal.

Teniški sodnici in rekreativni igralki tenisa Anji Regent se omenjena liga zdi dobra, ker omogoča druženje popoldan. "Tako da vikend ostane prost. Na ta način tudi spoznavamo nove igralke širom Slovenije. Želim si, da bi se odzvalo čim več igralk, ki se do zdaj niso udeleževale teniških tekmovanj." 

Deset starostnih kategorij

Rekreativni igralke in igralci se bodo na Ekipni seniors ligi pomerili v desetih starostnih skupinah, med katerimi je pet let razlike, začenši z 20. letom. Tekmovanje bo potekalo ločeno za moške in ženske. Ekipa igralk oziroma igralcev bo pri ženskah sestavljena iz treh oseb, pri moških pa iz štirih, je za konec pojasnil Luka Zalaznik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

halkon
03. 04. 2022 19.46
dama na 3 slikimmm
AbrA0_KadaBRa
03. 04. 2022 19.34
+1
3 polčas je najpomembnejši
slim386
03. 04. 2022 19.06
Je bil bavčar tudi?
Walter Pravicek
03. 04. 2022 18.59
+2
Veterani z 20 let starposti?Kar iz mladinca v kategorijo veteran?Da se ne smejim!Veteran je tenisač z vsaj 60 leti starosti,še bolje 70 letniki,ki igrajo za pivo ali nedeljsko kosilce-3 hodi-ter ima sdamo 2 loparja,neznane cenejše znamke.
casinio
03. 04. 2022 16.37
+2
Haha,, a kje so najdl havajca,, nikol me ni premagu
tmj
03. 04. 2022 18.41
+3
casinio
03. 04. 2022 21.41
Mariborrrrrrrrr
03. 04. 2022 16.04
+2
💪👍💜🎾