Drugi športi

Neurejeno stanje RZS najbolj občutijo reprezentanti

Ljubljana, 28. 03. 2024 14.01 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman, J.L.
Komentarji
15

Uvrstitev slovenske moške rokometne reprezentance na olimpijske igre je nekaj, kar je zameglilo dejansko stanje v nekoč najuspešnejšem slovenskem kolektivnem športu. Igralci so besni, dnevnic za razliko od klubskih kolegov, ki nastopajo za druge reprezentance, ne poznajo, kaj šele nagrade za denimo uvrstitev na olimpijske igre.

Igranje v dresu z državnim grbom je za vsakogar od športnikov posebna čast. Morda na prijateljskih turnirjih nekaj, kar bi z veseljem izpustili, a ko napočijo pomembne tekme, kvalifikacijski obračuni, evropsko prvenstvo ali pa svetovno, motiv igranja za izbrano vrsto ni nikoli vprašljiv. "Kje moram biti, kdaj," je najpogosteje slišana fraza iz ust reprezentantov, ko pokliče selektor, ali pa odgovorni za klicanje igralcev. Med tistimi, ki se lahko pohvalijo, da imajo v žepu olimpijsko vozovnico za nastop v Parizu, so se kot prvi na sončni strani Alp med ekipnimi športi znašli rokometaši. Njihove kolegice kvalifikacije še čakajo in tudi slovensko košarkarsko reprezentanco in odbojkarje.

A za razliko od zadnjih dveh reprezentanc se človek ne more načuditi, da tudi takšen dosežek, kot je uvrstitev na olimpijske igre, izboljšanja stanja na Rokometni zvezi Slovenije, ne prinaša. Po letih prošenj in moledovanja se zdi, da je igralcem prvič zares prekipelo. Čeprav je bilo minuli torek na Leskoškovi 9e moč čutiti, da se stvari odvijajo v pravo smer, da pristopajo k zgodbi slovenskega rokometa novi pokrovitelji, da so se pri največji slovenski banki odločili povišati znesek pogodbe za obdobje naslednjih štirih let, se vse bolj zdi, da bo denar v veliki meri namenjen za sanacijo katastrofalnega finančnega stanja, o katerem smo pred kratkim pisali. 

Vsaj dnevnice

Nikakor pa za igralce, dnevnice, ki jih ne pomnijo, kaj šele simbolične nagrade. Slovenska moška rokometna reprezentanca se odreka, selektor Uroš Zorman, ki mu pogodba poteče 31. avgusta, torej po olimpijskih igrah, je javno že priznal, da plača s strani RZS zamuja, lahko sklepamo, da tudi vsem v njegovem štabu. Kdo je kriv za nastali položaj? Če so še pred meseci odgovorni trdili, da je velik del dolga nastal ob organizaciji evropskega prvenstva za ženske, potem je jasno, da gre za dolg, pod katerim je podpisan danes predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac, ki je dolga leta zasedal najvidnejši položaj pri RZS. A tudi aktualni predsednik Bor Rozman, ki je opravljal vlogo podpredsednika RZS v času Bobinčeve ere, bil pa je tudi predsednik organizacijskega odbora prvenstva stare celine za dekleta, po katerem se je dolg tako zelo povečal.

Dolg, ki ga najbolj občutijo reprezentanti. Sploh, ko se vrnejo v klube, nazaj k delodajalcu; najprej, ker pogosto z reprezentančnih turnirjev pridejo bodisi utrujeni bodisi minimalno poškodovani, kar trenerji stežka prebavljajo. Sploh, ker veliko slovenskih igralcev nosi drese evropskih gigantov, pri katerih štejejo le lovorike. Po drugi strani pa jih zaboli, da so tvegali zdravje za reprezentanco in si s tem nakopali težave ob vrnitvi v klub. Sploh, ko slišijo soigralce (člane drugih reprezentanc), kako se izplača igrati za izbrano vrsto, kolikšne so dnevnice, nagrade. Za primerjavo – hrvaška reprezentanca si je za uvrstitev na olimpijske igre razdelila nagrado v višini 150 tisoč evrov, ob tem pa bo olimpijski komite naših južnih sosedov igralcem leto dni nakazoval še neke vrste mesečno rento. 

Morda je prav kapetan Jure Dolenec tisti, ki mora vodstvo RZS soočiti z dejstvi, saj so dnevnice nekaj kar v praktično vsaki reprezentanci igralci prejmejo. Vsaj, ko je govora o rokometu na stari celini.
Morda je prav kapetan Jure Dolenec tisti, ki mora vodstvo RZS soočiti z dejstvi, saj so dnevnice nekaj kar v praktično vsaki reprezentanci igralci prejmejo. Vsaj, ko je govora o rokometu na stari celini. FOTO: RZS

Tudi Madžari so bili nagrajeni. Bogato. Za najboljšo uvrstitev v zgodovini evropskih prvenstev doslej – v tekmi za 5. mesto so na evropskem prvenstvu premagali ravno Slovenijo – in uvrstitev na olimpijske igre so si razdelili 85 milijonov forintov oz. dobrih 200 tisoč evrov. Dejstvo je, nihče za izbrano vrsto ne igra zaradi denarja, zaradi dnevnice, ali pa nagrade, ampak zato, ker želi narediti nekaj dobrega za državo, v kateri je zrasel, a obstaja higienski minimum. 

Do evforije, ki jo je sprožila zadnja slovenska medalja je še daleč, a zdi se tudi, da do stanja, ki ga določeni reprezentanti poznajo. Torej, da nekaj, kot je preboj na olimpijske igre, krovna organizacija ovrednoti. Kot je bil primer Rio de Janeiro. Zadnja nagrada izplačana na račune igralcev sicer sega v leto 2017, ko so se takrat izbranci Veselina Vujovića, v pariškem Bercyju okitili z bronom. Natanko 5555 evrov bruto je prejel posameznik. A to so bili očitno neki drugi časi ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anion6anion
28. 03. 2024 18.26
+9
Kjer je bobinac je vedno na koncu prazna blagajna. Tako bo tudi v olimpijskem komiteju.
Maribor?an 1
28. 03. 2024 16.27
+4
Saj NZS ni kaj boljše. Pijavke kjer koli se obrneš
BauBau1
28. 03. 2024 16.18
+9
Tale Bobinac je pa res sposoben?!? Upam, da ga čim prej odstranijo iz vseh funkcij, da ne bo še drugje delal škode.
Amor Fati
28. 03. 2024 16.18
+6
To ni neka nova novica. Že dalj časa je znano da rokometaši in pa tudi rokometašice za rokometno reprezentanco igrajo praktično zastonj, pa tudi da moški in ženski strokovni štabi ne prejemajo nekih visokih zneskov. Vprašajte Kavtičnika ali Frešerjevo. Me pa veseli, da se zdaj končno o temu govori. Za nastali položaj pa ni kriva samo napačna ocena glede domačega prvenstva v ženskem rokometu, ampak tudi naiven in neumen angažma Ljubomira Vranješa, ki je Rzs zelo drago stal. Treba se je zavedati, da rokometaši in rokometašice igrajo za reprezentanco za prazen nič. Za čast do domovine. Ampak to njihovi klubi, torej klubi za katere igrajo in nastopajo zelo težko tolerirajo. Denarja je čedalje manj. In da, rokometaši in rokometašice si tudi zaslužijo svoj delež za zastopanje domovine.
bidermax
28. 03. 2024 16.31
+6
Tako je, z eno tekmo naredijo dosti več k prepoznavnosti Slovenije, kot pa naši poslanci v EU parlamentu.
Pa kaj
28. 03. 2024 16.13
-3
Zmenite se med seboj in ne preko medijev..jokice
Banion
28. 03. 2024 15.50
+9
veliko gospodarstvenik bobinac, spufal gorenje in ga podaril kitajcem, komu bo RZS. Kdor ga je imenoval naj še plača
zmerni pesimist
28. 03. 2024 14.57
+2
Bobibobinac vas ima rad
Nace Štremljasti
28. 03. 2024 14.52
-6
na ulice pa štrajkati to je danes modern je rekel franc košir
r h
28. 03. 2024 14.43
+1
Jaz bi štrajkal, in to tako dolgo, da bi minile olimpijske igre. Čist zares ja. Daj ga.
slabzadah
28. 03. 2024 14.36
+6
Rokomet je smešen šport z nedorečenimi pravili. Sodnik lahko sam privleče slabšo ekipo do zmage. Prekrški, koraki, sploh pa čas napada...
Sortegilio
28. 03. 2024 14.15
+10
Vodstvo RZS do kolen ne seze vodstvu Odbojkarske zveze Slovenije in g. Ropretu. Ucite se rokometna zveza.