Drugi športi

Van Aert dobil troboj velikanov na generalki pred Flandrijo

Kortrijk, 24. 03. 2023 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
7

Wout van Aert je zmagovalec enodnevne preizkušnje E3 Saxo Bank. Za zmago se je v ciljnem sprintu pomeril z večnim tekmecem Mathieujem van der Poelom, ki je bil drugi, in Tadejem Pogačarjem. Slovenski kolesar je dvakrat napadel v zadnjih kilometrih, a si ni uspel privoziti dovoljšne prednosti. Zadovoljiti se je moral s tretjim mestom. Matej Mohorič je bil z zaostankom 56 sekund sedmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Smetana najboljših kolesarjev za enodnevne preizkušnje se je zbrala v Belgiji, na preizkušnji E3 Saxo Bank, ki velja za neuradno generalko pred dirko po Flandriji. V izjemno hudi konkurenci so tudi štirje Slovenci: Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Luka Mezgec in Matevž Govekar

Zaradi nepredvidljive trase s kar 17 krajšimi klanci favoriti ničesar niso prepuščali naključju, zato so bili že dolgo pred ciljem na čelu dirke. 65 kilometrov do konca so napadli Matej Mohorič, Nathan van Hoydonck in Soren Kraft Andersen. Prednost trojice ni zdržala dolgo, po seriji pospeševanj in zapletov je bila skupina ujeta, v ospredju se je tako izoblikovala zvezdniška šesterica, za katero je bilo takoj jasno, da lahko vodstvo zadrži do cilja. V njej so bili poleg že omenjenih še Pogačar, Mathieu van der Poel in Wout van Aert

Naslednja selekcija je nastopila 42 kilometrov do konca, ko je na kratkem, a strmem vzponu na legendarni Paterberg napadel Tadej Pogačar. Van Hooydonck in Andersen sta izgubila stik z najboljšimi, nekaj metrov zaostanka si je pridelal tudi Mohorič, a so se vsi trije znova uspeli priključiti, ko se je cesta poravnala. Le nekaj kilometrov zatem je sledil vzpon na Kwaremont, kjer se je v ospredje znova postavil Pogačar. Mohorič, van Hooydonck in Andersen so takrat dokončno odpadli. Veliko težav s sledenjem tempa je imel tudi van Aert, a je zdržal do vrha in tako ostal v igri za zmago. 

Izmučeni Wout van Aert v cilju generalke pred dirko po Flandriji.
Izmučeni Wout van Aert v cilju generalke pred dirko po Flandriji. FOTO: Twitter

Van Aert prihranil najboljše noge 

V zadnjih 30 kilometrih je vodilna trojica držala okoli minuto prednosti pred zasledovalci. Pogačar se je zavedal, da ima v sprintu najmanj možnosti za zmago, zato je dvakrat poskušal presenetiti konkurenta, a obakrat sta mu Belgijec in Nizozemec brez večjih težav sledila. Pred ciljno črto je kolesar s Klanca pri Komendi poskusil še zadnjič, a je hitro ostal na repu skupine, van Aert pa je imel v zadnjih metrih za atom moči več od van der Poelom, s katerim sta v zadnjih letih stkala neverjetno rivalstvo.

"Zaradi moči vodilne skupine je bilo izjemno zahtevno. Osredotočal sem se na sprint. V tako majhni skupini je vedno težko presenetiti ostale. Na koncu mi je uspelo priti do dobre popotnice pred naslednjimi klasikami. Sem na pravi poti," je po zmagi povedal kapetan Jumbo-Visme.

'Van Aert in Van der Poel sta le dvignila riti s sedeža ...'

"Imel sem dobre noge in zadovoljen sem z rezultatom. Lepo je biti v ospredju s takšnima zvezdnikoma, še bolje pa bi bilo, če bi imel bolj eksplozivne noge v sprintu. Dvakrat sem poskušal, a sta to pričakovala in le malce dvignila riti s sedeža ter me ujela," je priznal tretjeuvrščeni Pogačar, ki se je dobro zavedal, da v zadnjih metrih proti višjima in težjima kolesarjema ne bo imel toliko možnosti. 

Pogačar je dirko E3 vozil prvič. Da bi na njej slavil debitant, se je nazadnje zgodilo pred 23 leti. "Imel sem nekaj težav s položajem v glavnini na Taaienbergu. Takšnih dirk se ne udeležujem ravno pogosto, zato se moram na to še navaditi. Pred vzponom nisem bil v najboljšem položaju in nato sem pri lovljenju izgubil nekaj moči. Takšnih napak prihodnjo nedeljo ne bo," je opozoril slovenski as.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mohorič: Počutim se najboljše v svoji karieri

"Dal sem vse od sebe. Imel sem dobre noge, ampak na koncu mi je malo zmanjkalo, da bi sledil najboljšim. Če bi porabil manj energije na sredini dirke, bi se morda lahko vrnil. Ampak vedno je ta 'morda'. Najboljši trije so bili v ospredju. Upam, da se bom za dirko po Flandriji malenkostno izboljšal," je športno priznal Mohorič. 

"Forma je prava. Počutim se najboljše do zdaj v svoji karieri. Samozavesten sem, da lahko pridem na stopničke. Na teh dirkah se lahko zgodi vse, upam, da bom takrat na srečni strani," se je kolesar Bahrain Victoriousa že zazrl v dirko po Flandriji, ki bo na sporedu prihodnjo nedeljo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The Dude
24. 03. 2023 19.12
+3
V takšnem zaključku je 3. največ kar je bilo mogoče. To je vedel že 20 km pred ciljem.
neplesalec
24. 03. 2023 18.44
+1
Čestitke Belgijcu !
Nikdar več
24. 03. 2023 17.23
+6
To Rogla!!! Čestitke Pogiju. 3.mesto je tudi fantastično. Pa 7. Moha! Slovenci!
G. Papež
24. 03. 2023 16.21
+4
Pogačar ne taktizira, samo na polno in jih izčrpava. Upam, da se mu izzide💪
pekoči paradižnik
24. 03. 2023 17.33
+4
emonec
24. 03. 2023 18.33
-1
mahar123
24. 03. 2023 19.50
+3
pogi gre tud tja kjer je zanj najbolj nemogoče