Drugi športi

Pogačar: Res noro, tudi če je takšno vreme, gledalci pridejo

Celje, 17. 06. 2022 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman, Marko Juvan, STA
Komentarji
15

Prvi kolesar sveta Tadej Pogačar je drugo leto zapovrstjo na domači dirki izkoristil svojo priložnost na vzponu na Svetino pri Celju in vzponu na tamkajšnji grad. Tako kot lani je v tretji etapi slovenske pentlje na tem delu sprožil uspešni napad za kasnejšo etapno zmago in skupno vodstvo na dirki.

Več videovsebin
  • Matej Mohorič po tretji etapi
    00:12
    Matej Mohorič po tretji etapi
  • Tadej Pogačar po tretji etapi
    00:18
    Tadej Pogačar po tretji etapi
  • Luka Mezgec po tretji etapi slovenske pentlje
    00:42
    Luka Mezgec po tretji etapi slovenske pentlje

Tadej Pogačar je ciljno črto na Celjskem gradu prečkal 11 sekund pred moštvenim kolegom v UAE Team Emirates, Poljakom Rafalom Majko. S tem je prevzel zeleno majico 32-letnega Poljaka. Na tretjem mestu je 14 sekund za Pogačarjem zaostal Italijan Nicola Conci (Alpecin-Fenix), na četrtem pa je bil drugi najboljši Slovenec Luka Mezgec (Team BikeExchange-Jayco) s 36 sekundami zaostanka. "Na koncu se zdi, da smo vse izpeljali idealno, a imeli smo nekaj zapletov. Startalo nas je le pet, zato kapo dol vsem mojim sotekmovalcem. Rui Costa je še padel pred Svetino v Celju. Na koncu sva napadla z Rafalom Majko in uspelo nama je," je dejal Pogačar. Na spolzki cesti z Majko nista želela tvegati, sicer bi lahko bila prednost na koncu še višja. "Lani je prav tako padal dež, ampak zagotovo cesta ni bila tako spolzka kot letos. Dol s Svetine je bila drsalnica. Zato sva šla z Majko zelo previdno," je dodal.

Tadej Pogačar in Matej Mohorič
Tadej Pogačar in Matej Mohorič FOTO: Aljoša Kravanja

Kljub temu pa je v etapi ves čas šlo na vso moč, je priznal 23-letni slovenski as. "Danes je šlo na polno, nič ni ostalo. Želela sva čim večjo prednost, da bi lahko šla z rezervo navzdol." Tudi vzdušje pa je bilo kljub nekoliko slabšem vremenu sijajno, je poudaril Pogačar za konec: "Res noro, tudi če je takšno vreme, gledalci pridejo. Lahko se jim le zahvalim, da nas ne glede na vse pridejo spodbujat. Lepo je videti, ko vzklikajo in vpijejo ob progi."

Mohorič je trpel ...
Vzdušja pa ob vsem trpljenju, kot je dejal, ni toliko zaznal Mezgec. "Prav nič nisem užival," je sprva povedal. "Odpadel sem na Svetino, kilometer do vrha me je zmanjkalo, ampak vedel sem, da je kar dolg spust in da se znam dobro peljati navzdol. Potem sem samo še varčeval z močmi po ravnini. Pod vzponom sem vedel, da nimam dobrih nog, obenem pa smo dirkali za tretje mesto," je priznal 33-letni Kranjčan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Mohorič po koncu ni bil ravno zadovoljen z doseženim. "Nič posebnega. Vedel sem, da bom verjetno malce prekratek v primerjavi s Pogačarjem in Majko, kar se je tudi uresničilo. Na vrhu sem imel 15 sekund zaostanka, spust pa je bil moker in je zelo drselo, zato nisem tvegal in odšel z drugo skupino do cilja. Bolj nas je zanimala etapna zmaga, tisto četrto mesto v skupnem seštevku ni tako pomembno. Upam, da bo Domen Novak ubranil stopničke v skupnem seštevku v jutrišnji etapi," je še dejal danes previdni Mohorič.

V soboto bo na sporedu kraljevska etapa od Laškega do Velike planine (152,1 km). Kolesarje pred zaključnim vzponom čakajo trije kategorizirani klanci na Jesenovo, Trojane in Črnivec, za konec pa sledi 8,2 km dolg vzpon na Veliko planino s povprečnim naklonom 7,6 odstotka.

Pri Pogačarju vlada previdnost zaradi okužb z novim koronavirusom
Kljub odličnim rezultatom Pogačarja in druščine pa v moštvu ne spijo mirno po številnih težavah z okužbami z novim koronavirusom v Sloveniji in predvsem Švici. Na dirki svetovne serije v deželi sira je morala odstopiti celotna ekipa UAE, potem ko so zabeležili dva pozitivna testa na novi koronavirus. Težave so v Švici še precej hujše kot v Sloveniji, kjer sta morala zaradi pozitivnega testa in bližnjega stika predčasno domov dva kolesarja. "Želeli smo biti čim bolj izolirani, prvih nekaj dni smo se še fotografirali z navijači in delili podpise. Res je škoda, da se to dogaja. Skušali bomo biti čim bolj varni pred okužbami, saj bi zelo radi šli na Tour," je edino pravo željo za prihodnje dni izpostavil 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za zdaj ekipa UAE Team Emirates ostaja na dirki po Sloveniji s petimi kolesarji, na preizkušnji po Švici, ki se bo prav tako končala v nedeljo, pa danes šeste etape ni začelo kar 30 kolesarjev. Tri ekipe, Alpecin-Fenix, UAE Team Emirates, ter Bahrain-Victorious so v celoti odstranile svoje tekmovalce. "Malo smo bili na trnih zaradi covida, zaradi varnosti sta šla dva domov. Upam, da se to ne bo razširilo v skupino kolesarjev. Videli smo, kakšna je situacija v Švici in upam, da se bo do Toura to umirilo," je previden Pogačar, ki se takoj po današnji zmagi v izteku ni veliko rokoval ali fotografiral z navijači in osebjem.

Zaenkrat moštvo drastičnih odločitev ni sprejelo, v soboto bo predvidoma na startu posebne etape, kot je poudaril mladi zvezdnik kolesarstva. "Jutri bo zame zelo posebna etapa, še bližje domu, še več bo prijateljev ob cesti in gledalcev. Komaj čakam," je sklenil Pogačar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bugoslav
18. 06. 2022 14.54
Zakaj imajo se vedno maske?
Foxn.ca
18. 06. 2022 08.26
-6
Res noro, pridejo pogledati, če res zna voziti kolo...
Pa kaj
17. 06. 2022 19.09
+3
dolgčas ob slabi konkurenci...
User619199
17. 06. 2022 18.02
-1
Zakaj nosijo ti predstavniki športa cunje na obrazu?!
uporabnica1
17. 06. 2022 19.20
+11
Pred vrati je Tour, sedaj je poskočilo število okužb in res ne rabijo covida tik pred najpomembnejšim ciljem sezone
okioki
17. 06. 2022 17.39
-16
Koga pa to briga.!!!
uporabnica1
17. 06. 2022 17.44
+3
ni_mi_vse_eno
18. 06. 2022 10.53
+1
hehe, ne samo prebere, ampak tudi komentira. Potem pa se prepričuje, da ga ne briga, hehe.
uporabnica1
17. 06. 2022 17.16
+12
Škoda, da je bila tako slaba in mokra cesta, drugače bi lahko Matej priključil, ampak ni vredno tvegati zdravja pred Tourom.
terra luna
17. 06. 2022 17.11
-7
Kolk bo pokasirala Golobova vlada od 6 milijonov letno od Pogačarja? NIČ, ker je prijavljen v Monacu..če bi Golobova vlada bila prijazna z davki do bogatašev bi država od njih imela lahko veliko, imela ne bo nič...na udaru bo raja
METKA102
17. 06. 2022 17.19
-4
Čas bi bil, da se to uredi. Le pomisli na Dončiča in vse njegove milijone.
bandit1
17. 06. 2022 17.33
+7
Kaj je "Država naredila za njih"? Oni promovirajo državo. Lopovi SLO pa imajo denar ki so ga nakradli v oazah kot tisti jokavec v zvezi avtoprevoznikov.
terra luna
17. 06. 2022 17.42
+9
Metka pojma nimaš, on igra v ZDA,in plačuje davke v texasu, Pogačar dirka po celem svetu..prijavljen je pa v Monacu..zakaj že?
oježeš
17. 06. 2022 17.54
-1
Koliko je pa pokasirala jajotova vlada od Pogačarja. Daj se malo zberi, saj je le malo ohlajen zrak in ni več tako vroč, da človek še misliti ne more.
poper00
18. 06. 2022 10.10
+0
verjetno te nič ne moti ,da si pokvarjena oseba.