Drugi športi

Superračunalnik in Morsejeva koda

Ljubljana, 28. 09. 2022 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
36

'Menim, da je Niemann goljufal večkrat - in bolj nedavno - kot je javno priznal,' je v daljši izpovedi prek Twitterja med drugim zapisal svetovni šahovski prvak Magnus Carlsen in tako le dodatno razplamtel debate po celem svetu o načinu goljufanja komaj 19-letnega Američana, ki je serijskega prvaka spektakularno premagal na turnirju 'Sinquefield Cup' v ZDA.

V zapisu, kjer Carlsen jasno obtožuje Niemanna goljufanja, pa ni ponudil nikakršnega dokaza, kako naj bi Američan, ki je na svetovni šahovski lestvici FIDE kar za 200 točk nižje rangiran od Norvežana, goljufal. To je v šahovskem svetu izjemno velika razlika, povedano drugače, Niemann ne bi smel igrati tako dobrega šaha. Pa vendar ga. Presenetil je tudi druge velemojstre, ki so bolj diplomatsko dejali, da je igral "nepričakovano", a tudi sami med vrsticami namigujejo, da je brez pomoči superračunalnika takšne poteze težko najti, odigrati.

Svetovni splet, predvsem pa platforma Youtube, sta medtem polna analiz Niemannovih partij, ki jih mladenič odigra skoraj popolno, kot nepremagljivi superračunalniški program Stockfish. Spet druge partije pa igra s preveč očitnimi napakami. Analizirajo jih velemojstri, strokovnjaki za govorico telesa in v resnici vsi, ki računajo na dodatne oglede svojih kanalov. Iščejo dokončne namige in dokaze, ki bi razkrili 'goljufa'. A jasno je le to, da si Američan, tako kot vsi ostali poklicni pa tudi amaterski šahisti, pomaga in trenira z računalnikom oziroma superračunalnikom.

Razlika je le v tem, da Hans Moke Niemann s pomočjo superračunalnika predvideva poteze med partijami samimi, namiguje Magnus Carlsen: "Njegov napredek na šahovnici je bil nenavaden in med najino igro v pokalu Sinquefield sem imel vtis, da ni bil napet niti popolnoma osredotočen na igro v kritičnih položajih, medtem ko me je nadigral kot črnega na način, ki ga zmore le peščica igralcev." 

 

'Goljufije so prisotne'

Zaradi goljufij so organizatorji turnirjev, predvsem pa mednarodnih prvenstev, že pred časom uvedli poostren nadzor nad sodelujočimi šahisti. Zdaj je sprehod skozi skenerje, podobne tistim, ki jih imajo v zaporih ali na letališčih, za igralce povsem običajen. Takšne prijeme so uporabili tudi na nedavnem evropskem prvenstvu pri nas. Nina Rob, generalna sekretarka Šahovske zveze, pravi, "da je goljufanje še vedno mogoče," a da ne verjame, "da bi Niemann med igro v živo proti Carlsenu zares goljufal, lahko pa se to zgodi med začetniki in tam, kjer so prisotne finančne nagrade." 

Hans Moke Niemann obtožen goljufije.
Hans Moke Niemann obtožen goljufije. FOTO: Fide

 Signali Morsejeve abecede bi lahko pomagali igralcu namigniti pravo potezo, zunanji sodelavec bi jo lahko sporočil, toda skenerji bi zaznali ali bi morali zaznati vsako napravo, tudi signal v kakšni skriti napravi v podplatu čevljev (na kar namigujejo nekateri). 

V šahovske dvorane je prepovedan vnos telefonov, zapestnih ur, celo kemičnih svinčnikov, šahiste skrbno nadzirajo šahovski sodniki, ki prav tako skrbijo, da vmes ne prihaja do kakšnih nenavadnih gibov ali obnašanja, ki bi lahko privedlo do ključne prednosti. Robova meni, da se je Niemann dobro pripravil in v pripravi zadel zaporedje nasprotnikovih potez, čeprav je teh potez skoraj neskončno veliko. "Tako lahko šahist odigra popolno partijo." 

 

Indijski šahovski velemojster Srinath Narayanan je dodal: "Vsi smo vedeli, da je goljufanje resen problem. Vsi smo vedeli, da je nenadzorovano. Vsi smo molčali, ker nismo točno vedeli, kako naj se tega lotimo. Magnus je spregovoril o tem na način, da svet ni imel druge možnosti, kot da ga opazi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posledice tudi dobre za šah

Čeprav je za zdaj šahovski svet še naprej pretresen zaradi škandala, ki sta ga zanetila Niemann in Carslen s svojimi obtožbami, pa je ena najstarejših namiznih iger prav zaradi dramatičnih dogodkov zadnjih tednov pridobila veliko popularnosti. Kmalu za tem so se povsod po svetu začeli tudi pozivi k zaostritvi varnosti na turnirjih. Tako so denimo tudi v sosednji Avstriji organizatorji prosili slovenske kolege, naj jim posodijo skenerje elektronskih naprav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
29. 09. 2022 10.15
+3
Rameshbabu Praggnanandhaa je ravno tako premagal Carlsena in lahko se reče , da je kariera tega Indijskega dečka neverjetna . Postal je z 10 leti mednarodni mojster in to je bil do sedaj najmlajši mednanarodni mojster in z 12 leti je pa postal velemojster in Carlsenu tudi na misel ni prišlo , da bi ga obtožil goljufanja. Niemannova kariera je sicer briljantna , toda tudi približno ni enakovredna karieri Rameshbabu Praggnanandhaa. Dejstvo pa je da je goljufal in to priznal , pa tudi verjamem, da Magnus pozna vse finte kar se goljufanja pri šahu tiče in čeprav ni dokazov , bolj verjamem Magnusu in tudi če Niemann res ni goljufal , pa vendar bo pri njegovih partijah oziroma zmagah , sploh pa proti vrhunskim velemojstrom , vedno bo obstajal dvom , da je goljufal in po vsej verjetnosti bo nezaželjen na vrhunskih turnirjih. To je približno tako kot pri nekom , ki ga piči kača in se potem še vrvi boji .Enako velja za Niemanna , dokazano goljufal , za vedno goljuf , čeprav to od takrat ni več.
marston
28. 09. 2022 20.42
+7
večja verjetnost kot goljufanje s pripomočki je ta, da je eden od ekipe carlsena izdal njegove priprave na to igro. redka kombinacija, zaigrana le nekajkrat. dodaten problem je, da je niemann priznal, da je dvakrat v preteklosti goljufal. enkrat goljuf, vedno goljuf.
Lucky
28. 09. 2022 20.19
-11
Šaha ne spremljam več tako podrobno, niti za nikogar ne navijam. V odgovor nekaterim spodaj pa par stvari, ki sem jih slišal. Kot prvo, Hans je odgovoru. In je reku, da će bo treba, bo igral gol. Kot eni pravilno navajajo, je Magnus parkrat debelo kiksnu. Tale, ki sem ga jaz gledal, je parkrat rekel, da Hans ni odigral najbolje, sploh v končnici. Stokfish je imel druge ideje. Magnus gor, al dol, ponavljam vprašanja od zadnjič. Zakaj se je oglasu šele ko je on zgubu? Če je dostopno Hansu je verjetno še komu. Imamo torej industrijo goljufanja v šahu? Maš morje Indijcev, ki kar naenkrat igrajo popoln šah. Gukesh in podobni. Sej pravim, lahko da se da. Samo dokaze dej. Zanimivo je tudi to, da je prišlo vse iz chess.com, ravno ko je Magnus z njimi podpisal milijonsko pogodbo.
slimy12
28. 09. 2022 20.11
+1
Hodler
28. 09. 2022 20.00
+1
Res je da Niemann ima slabo zgodovino kar se tega tiče, ampak mislim da je bil tukaj največji problem Magnusov ego.
92ddt 1
28. 09. 2022 19.38
+2
Sem si ogledal video .Nisem pa bral ali gledal vseh video komentarjev. Do 13 poteze sta oba igrala book move. Že znane poteze in že odigrane variante. Poteza št 10 naj bi bila ta , ki je menda zmotila Carlsena. Nc6 mogoče zato, ker se lahko igra tudi Qxd4. Poleg tega je tudi na tako imenovanem (super računalnikih - serverju) analizirana poteza Bd7. Če je problem v tem potem jaz ne vidim goljufanja. Saj je varianta na voljo obema.(Prej bi rekel da ni problem Še jaz jo imam v svoji knjigi.) Poteza št. 13 Carlsen po knjigi Bxf6 igral je pa Rfd1 (poteze ni v knjigi na serverju je od 4.9.2022)Sledi poteza črnega Be6 ki ni v knjigi in je na serverju analizirana od 4.9.2022. Od tukaj dalje je Carsen izgubljal na poziciji. Poteza št 17 Kf1 nekje dokončno določi zmagovalca.Mislim da oba nista igrala ravno optimalno. Tako kot predlaga stockfish.Ne vem če je mogoče na serverju dokazati ,da je res analiziral ravno to pozicijo. Preden sta začela igrati. Saj je to isto pozicijo na isti dan analiziralo še 23 000 drugih računalnikov. Da je pa na katerikoli drugi način goljufal mu pa zaenkrat nihče še ni mogel dokazati.
User2127030
28. 09. 2022 19.50
-3
Saj spodaj sem napisal pa sem dobil same minuse. Carlsen je tako prepričan da je najboljši, da sem jaz dobul občutek, da je on imel kroglice v riti pravzaprav oba ampak je american bil voden z boljšim racunalnikom.
92ddt 1
28. 09. 2022 20.11
+2
Lahko si ogledaš kaj se zgodi ko se enkrat odločiš igrati mimo potez iz knjige. Anand vs karjakin. Eno leto prej sta igrala isto igro vse do 23 poteze. Potem je pa karjakin zavil malo stran od knjige in anand ga je zmlel.
zurc
28. 09. 2022 18.29
+1
ali ga pa naj enkrat nenapovedano ustavijo (ugrabijo) pa ajde gremo šahirat pa da vidimo poteze
zurc
28. 09. 2022 18.28
-3
dokler mu ne dokažejo goljufije ,ni goljuf ,ja pa novi najboljši?
Maxx365
30. 09. 2022 10.46
wsharky
28. 09. 2022 18.07
+0
stavniska namjestaljka v kateri sta sodelovala oba, samo da zmagovalec ni porazencu nakazal procente od stavniskega dobitka, podobno se dogaja v tenisu, ko recimo djokovic izgubi dvoboj proti nizjerangiranemu igralcu
Endless
28. 09. 2022 17.39
-2
Šah dopingiranci
Roxy79
28. 09. 2022 17.32
+2
Jaz ga bi poslal na magnetno resonanco glave....pa bi se kmalu našel kakšen tujek v glavi v predelu ušes.....
ivcekivcek
28. 09. 2022 16.42
+3
Mogoče ima plastičen prejemnik v velikosti mravlje zraven bobencka, s kakim signalom ki ga ni mogoče zaznati. Tehnologija gre naprej.
Hugh_Mungus
28. 09. 2022 17.07
+1
Kdo mu ga pa pošilja? V dvorano ne moreš niti s kulijem
UngaUne
28. 09. 2022 21.10
Ce v zapor hodijo z mobilnimi telefoni, verjemi da je kuli najmanjsi problem 🤭🤣
UngaUne
28. 09. 2022 21.13
Verjetno v zacetku 2000, v obdobju benefonov in cukov in regel, se ni bilo toliko vnosa, resnicno samo izkuseni...ala "mario"....ampak v danasnjih casih, je kuli... Mala malica, za zacetnika 🤣😭
seloveroni
28. 09. 2022 16.19
+15
Niemann je v igri s Carlsenom igral po presoji racunalnika s 100% natancnostjo, kar ni Bobbyju Fischerju uspelo niti enkrat v celi karieri.. tolk o tem
Bronsky
28. 09. 2022 16.39
-6
juvefor
28. 09. 2022 16.40
-5
Ni res. Odigral je dobro, vendar daleč od perfektnega. Zakaj pa mešamo Fischerja tu zraven pa mi tudi ni jasno.
tokom
28. 09. 2022 17.55
-2
Ne govorit, če ne poznaš zadeve. Hans ni igral nič kaj posebej dobro, edino Carlsen je igral zelo slabo, samo 43 % potez je imel dobrih, oz. takih, kot bi jih imel računalnik, kar je zanj zelo slabo. In samo zato je zgubil.
User1280007
28. 09. 2022 15.52
+5
Naprave za take stvari so danes take, da jih lahko poješ in nato poserješ, vstaviš tik pred bobnič v ušesu, jih daš v zob. Dron velikosti mesarske muhe se za obveščevalne kroge smatra kot velik.
Janez Pozeba
28. 09. 2022 16.31
se ga obleče v prevleko in skener ne zazna ;)
akize
28. 09. 2022 17.01
Hugh_Mungus
28. 09. 2022 17.08
+2
Domišljija je brezmejna, izvedba malo manj
UngaUne
28. 09. 2022 21.18
Trgovinski cip, v alu foliji ne zazna....in prevleka ala "verzije" folije nebi bila problem......in da je dec pojedel...vibrira pa vseeno lahko.....in za dober denar tudi "nadzornik" spregleda neki signal....
User2127030
28. 09. 2022 15.43
-5
Vse je možno kot je možno tudi, da Carlsen ni odigral popolno. Verjamem, da se je americanu lahko posrečila popolna partija. In meni so tudi bile vcasih sumljive Carlsenove poteze ko je nazadnje igral za svetovnega prvaka.
Bronsky
28. 09. 2022 16.41
+5
Carlsen je to igro igral nekaj nad 40% natačnostjo, kar ni ravno blesteče, slabo pa tudi ne. Je pa izven njegove lige. Psihološki problem je, da če sumiš, da nekdo igra z računalnikom, da igraš slabše.
number46
28. 09. 2022 15.38
+5
Danes je možno vse. Posebaj ko so vi igri 🇺🇲
Poš
28. 09. 2022 15.37
+1
Dobr da ga ni izdala prijateljica Danica...
Astalaviva1958
28. 09. 2022 15.30
+8
Me spominia na pripetljaj ko je en GM hodil vsakih 5 minit na wc, tam imel skrit telefon in tako računal optimalne poteze...seveda so ga dobli