Magazin

Zorman: Prišli smo z dna nazaj na zemljevid! In tukaj utripamo!

Ljubljana, 19. 03. 2024 15.42 |

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je uvrstila na OI v Parizu
Avtor
Nina Mihalič
Komentarji
9

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je kot prva od ekipnih športov v Sloveniji uvrstila na poletne olimpijske igre, ki jih bo poleti gostil Pariz. Da je bil to eden glavnih ciljev selektorja Uroša Zormana, pove tudi na torkovi novinarski konferenci. Veselja in navdušenja nad rezultatom ni skrival, solzne oči pa so govorile same zase. "Zadevo bo treba še prespati, vtisi so še precej živi, zagotovo pa je le eno: v Pariz ne bomo odšli samo kot turisti," pove Zorman. Zahvalo za uspeh pripisuje fantom, ki so, kot se je izrazil, pokazali tisti pravi značaj. Časa za veselje ni bilo na pretek, toda tega bo še veliko. Korak za korakom opozarja selektor, tako se pišejo velike zgodbe.

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo četrtič v zgodovini nastopila na olimpijskih igrah.
Slovenska moška rokometna reprezentanca bo četrtič v zgodovini nastopila na olimpijskih igrah. FOTO: RZS

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je iz Španije vrnila z dvema pomembnima zmagama, največja pa je zagotovo ta, da se jim je že četrtič uspelo uvrstiti na poletne olimpijske igre. Kvalifikacijski turnir, ki je prejšnji teden potekal v španskem Granollersu, je sicer dal mešane občutke. Zmagi proti Braziliji in Bahrajnu je nekoliko zasenčil velik poraz proti domačinom Špancem. Na koncu sicer ta ni bil usoden, nekaj športne sreče pa je tudi pripomoglo k temu, da se je slavje Slovencev lahko začelo. Toda da je bilo temu tako, je bilo treba strniti glave in tisto petkovo tekmo (proti Španiji, op.) čimprej pozabiti.  "Takoj po tekmi sem fantom povedal, da je morda prišla ravno v pravem trenutku. Čeprav se je najprej zdelo, da je trenutek najslabši. Naslednji dan smo imeli prosto, tudi to se je nekako poklopilo. Dopoldan smo se sicer nekoliko izogibali eden drugemu, da so se glave zbistrile. Potem pa smo popoldan naredili en normalen trening, se malo pogovorili. Ni bilo nič posebnega, ni bilo niti časa in niti "momenta", da bi takrat delali paniko. Imeli smo samo ta cilj, da tekmo z Bahrajnom odigramo tako, kot znamo. In to smo naredili, prišli do rutinirane zmage, sicer brez večjih presežkov. Odziv je bil pravi. Sreča ne pride sama po sebi, treba jo je tudi izzvati, in dejstvo je, da sreča spremlja hrabre in fantje so si to zaslužili," na torkovi novinarski konferenci pove selektor Uroš Zorman. Časa za slavje še ni bilo veliko, toda kot se spodobi: "Ne bi bili Slovenci, če se ne bi poveselili. Usedli smo se skupaj, pojedli večerjo in spili kozarec vina seveda. Ekipa dokazuje, da je prava ekipa tudi v takšnih stvareh."

Domačini Španci so Slovencem zadali boleč poraz.
Domačini Španci so Slovencem zadali boleč poraz. FOTO: AP

Zorman je na čelo reprezentance stopil pred dobrima dvema letoma in takrat so bile njegove besede sledeče: "Dal bom vse od sebe, da se vrnemo med svetovno elito!" To mu je zagotovo uspelo, lep dokaz je tudi šesto mesto na letošnjem evropskem prvenstvu, še bolj pa je vsem ljubiteljem rokometa v spominu ostala tista navdušujoča zmaga proti svetovnim prvakom Dancem, ki jim je zagotovila nastop v zaključnem delu tekmovanja. Zadnja tekma proti Madžarom sicer ni nekaj, česar bi se želeli spominjati, toda zdelo se je, da so se kljub vsemu apetiti slovenskega rokometa povečali: "Morda smo po tisti dobri uvrstitvi na evropskem prvenstvu nekoliko poleteli in nas je ta kvalifikacijska skupina, če se lahko tako izrazim, malo uspavala. Ampak mislim, da smo sedaj zopet z dvema nogama trdno na tleh."

Strniti občutke po takšnem uspehu zagotovo ni lahko, vse skupaj je še precej živo, in to potrdi tudi Zorman: "Kar smo si začrtali, to nam je uspelo, težko je sedaj preveč pametovati o vsem skupaj. Ponosen sem na vse moje sodelavce, tega vsega brez njih zagotovo ne bi bilo. Pot do tukaj ni bila lahka, kvečjemu precej težka. Težave s poškodbami nas pestijo že nekaj časa. Toda kljub vsemu smo dokazali, da spadamo med elito in v sam svetovni vrh. Prišli smo z dna nazaj na zemljevid! In tukaj utripamo! Sam dobro vem, kako je biti na olimpijadi, ne vem pa, če se že dobro zavedam, kaj nam je ponovno uspelo. To so bile moje sanje, ko sem prevzel to reprezentanco, in so sedaj postale resničnost. Mislim, da bo vse skupaj prišlo za mano, da še malo sanjam. Nismo bili čisto pravi, to se je čutilo in na tisti tekmi s Španijo se je vse sesulo, kot že rečeno ... Toda hvala bogu smo se sestavili nazaj, pokazali smo karakter in še enkrat lahko rečem, fantom samo en velik hvala."

"Bilo je seveda veliko pritiska, toda pritisk smo si ustvarjali predvsem sami. Pritisk bo vedno, brez tega enostavno ne gre. Sam hočem biti vedno najboljši. Ko je prišel četrtek, prvi dan, ko smo imeli tekmo, smo vedeli, da povratka ni, dejansko si postavljen pred zid. Zdelo se je precej enostavno, stojiš pred vrati, ki jih je le treba odpreti, toda v resnici ni tako enostavno. Pred samim turnirjem so se seveda pojavljale tudi črne misli, kaj pa, če ne bo šlo vse po planu? Kaj pa, če se zgodi tisti črni scenarij? Tako blizu smo že, a vseeno še tako daleč. A nekako sem vedno verjel v fante, če sem iskren, mislim, da mesta za neuspeh ni bilo.

Olimpijske igre bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta.
Olimpijske igre bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta. FOTO: RZS

Kakšni so načrti za naprej?

"Če sem realen, lahko rečem, da je naše mesto nekje med petim in 10. mestom, toda če smo "ta pravi", se lahko borimo tudi za medalje. Da smo vsi zdravi, da vse ostale stvari 'štimajo'. Sam bom vedno raje dejal, da napadamo prvo mesto, ne bom dejal, da napadamo peto mesto. Toda videli bomo, kam bomo prišli. Najboljša uvrstitev, ki smo si jo do sedaj priigrali na olimpijskih igrah, je šesto mesto leta 2016 v Riu de Janeiru v Braziliji, toda vsako tekmovanje si želiš doseči še boljši rezultat. Da se povzpneš še nekoliko višje. Toda pojdimo lepo počasi. Pred nami so najprej kvalifikacije za svetovno prvenstvo. (S Švico se bodo pomerili 9. maja v Kopru, povratna tekma pa sledi 11. oziroma 12. maja., op.) Gotovo je le to, da v Pariz ne bomo odšli kot turisti."

Tako kot rokometaši se nastopa nadejajo tudi ostali slovenski športniki. Slovenski ekipni športi bi lahko imeli kar štiri predstavnike. "Vesel sem, da smo se mi uvrstili na OI, in seveda bi bil zelo vesel, če bi tudi ostalim ekipam, ki imajo to možnost, uspelo. Seveda naše punce, odbojkarji, košarkarji. Da bi nas bilo tam čim več, zato jim želim vso srečo! Veselim se, da se bomo videli tam! Več nas je, bolj je zabavno!"

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
19. 03. 2024 21.38
zorman ni slab,samo rabimo neko zmagovalno mentaliteto
Gasper4690
19. 03. 2024 20.26
-2
Pa kaj vi sploh pričakujete od igralcev ki so 2, 3 violine v svojih klubih.. Če k temu dodamo še tipično ne samozavest potem je Zorman junak da je iz vsega tega zvlekel to kar je..in kar se tega tiče je top.. Ste mogoče zasledil izjavo Zorana.. Da so si igralci naložilo preveliko pritiska???? Z drugimi besedami so se ustrašili vlogo favorita.. To je tipična hlapcev šla mentaliteta brez samozavesti.. Sej če pogledaš pogled blagotinska.. A bi tm vidite samozavest?? Zato pa greši vsak drugi zicer... Npr Hrvatje so drug svet za nas.. To je samozavesten prepozen tem narod in na olimpijskih pričakujem od njih medaljo.. Siguren sem da jo bodo dobil..brez te mentalitete ne moreš bit top v svetu v najglobalnejsih športih kot sta fuzbal in tenis.. To je ta Velka razlika med nami in Hrvati.. Vi pa s ena prej menjajte trenerje in predsednike zvez.. Pa 30 let je skos isto
jozefStefan
19. 03. 2024 20.24
+1
Gasper4690
19. 03. 2024 20.21
+1
Apoteka
19. 03. 2024 20.08
+4
To je vsega spoštovanja vreden dosežek,O.I. so vrh športnikove kariere.
Valkidžija
19. 03. 2024 19.38
-5
Ah dejte no nehat z to uvrstitvijo. So imeli pač srečo. Še en brezplačen turistični aranžma na naše stroške.
Ice_Cat
19. 03. 2024 19.30
-8
Ker nakladac🤦
mackon08
19. 03. 2024 19.32
+8
Nakladač si ti on je povedal realno stanje.
Anticripstoned
19. 03. 2024 19.22
+2
Živel Zorman, junak slovenski