Športne serije

'Dinamo in Crvena zvezda sta veliko vlagala, sestavljala in gradila. Zdaj jim gre!'

Ljubljana, 16. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač, Jan Lukač
Komentarji
3

Novo sezono spletne pogovorne oddaje Fuzbal! smo tokrat začeli v družbi selektorja slovenske izbrane vrste do 21 let, ki je premor med sezonama preživel v Sloveniji, ostaja pa vpet v nogometno dogajanje, od katerega si ne bo, kot pravi sam, nikoli odpočil. Spregovorili smo o menjavi generacije pri mladi izbrani vrsti in kaj bo s fanti, ki zapuščajo to selekcijo. Kje je in kam gre naš nogomet na klubski ravni, za konec pa smo se posvetili še dogajanju v regiji.

Danes in jutri bomo prenašali prvi tekmi play offa za uvrstitev v Ligo prvakov, kjer sta favorite za napredovanje vsak v svojem paru tudi Dinamo Zagreb, ki se bo udaril z Bodo/Glimtom in Ačimovićeva Crvena Zvezda, ki se bo spopadla z izraelskim Maccabijem iz Haife, nekdanja rdeče-bela desetica ima praktično vsakodnevne stike s strategom beograjskega velikana Dejanom Stankovićem.

"Po veliki zmagi v Angliji se 17 fantov poslavlja, škoda." 

Milenko Ačimović se je, kot poudarja, skozi tekme privadil na vodenje mlade reprezentance, bili so vzponi in padci, tudi odmevni rezultati, zadnji takšen denimo zmaga na Otoku proti Angliji z 2:1. Zdaj, ko se je s fanti ujel in ko so se dodobra privadili en drugega pa 17 igralcev odhaja iz te starostne generacije. "Z mojim strokovnim vodstvom že spremljam novo generacijo, septembra začnemo, nekaj jih že poznam, nekaj jih še bom in bomo videli," je povedal o selekciji, kjer je večina igralcev prihajala iz slovenske lige. Zgolj peščica je bila takšnih, ki so že okusili tujino, kjer sta bila oba osrednja branilca Dušan Stojinović (Himki Moskva) in David Zec (Benfica, Rukh Lvov), omeniti pa velja še napadalca Davida Flakusa Bosilja (Verona) in Daria Kolobarića (Šahtjor Soligorsk) in vratarja Martina Turka (Parma, zdaj Reggiana). Ačimović rad pove, da bistvene razlike med fanti – večina naštetih se je že vrnila v domačo ligo – ni bilo in da ga je venomer fascinirala delovna vnema na reprezentančnih akcijah.

Milenko Aćimović in Mišo Brečko
Milenko Aćimović in Mišo Brečko FOTO: Damjan Žibert

"Dinamo in Zvezda sta sestavljala in gradila, nič ni šlo čez noč" 

Nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste podrobno spremlja tudi dogajanje na področju nekdanje skupne države, kjer finančno in posledično tudi rezultatsko izstopata Crvena Zvezda in Dinamo Zagreb, ki sta redna udeleženca bodisi lige prvakov bodisi lige Europa, kjer dosegata zavidljive rezultate: "Ne vem kateri klub trenutno na tem prostoru si lahko privošči, da si pripelje takšne igralce ali pa financira takšno ekipo in tu se ustavimo. Oni imajo dobre ekipe, velike finančne vložke in pričakovanja so enormna, tako Dinamo kot Zvezda se borita za ligo prvakov. Jaz pravim ni to čez noč, to se je sestavljalo in delalo na tem, zdaj pa jim gre.". Že danes se bodo zagrebški "plavi" na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov na norveškem udarili z Bodo/Glimtom, Ačimović meni da: "Bodo igra dobro, ni pa lahko igrat proti Dinamu, saj ima Dinamo kvaliteto in kaznuje vse napake. Vložek je velik, moramo vedeti, da Bodo ni nikoli igral takšnih tekem, Dinamo pa je vse to že naredil in zna igrat takšne tekme." Že v sredo sledi nova poslastica, v Izraelu se bo nekdanji klub legendarnega slovenskega vezista, Crvena Zvezda, pomeril z Maccabijem iz Haife. Pričakuje se izredno izenačen dvoboj: "Največja prednost Dejana Stankovića je to, da dobro vklopi novince, prilagodi jih in izkorišča, kar se je pokazalo že proti Pyuniku," je povedal o svojem dobrem prijatelju in nekdanjem klubu, ki ga vodi.

Dejan Stanković
Dejan Stanković FOTO: AP

"V boju za ligo prvakov bi izločil bi PSG, visoko bi postavil Bayern in Real Madrid" 

Ob začetku vseh najmočnejših lig smo se ob koncu našega druženja dotaknili tudi favoritov za končno slavje v ligi prvakov. Kljub temu, da je o tem morda še preuranjeno soditi, se glede na prestopni rok in prve obrise ekip že kaže, kdo bi lahko tudi v tej sezoni dosegel veliko in kdo (znova) razočaral: "Zdajle bi izločil PSG in bi mogoče znova zelo visoko postavil Bayern in Real, ki se zdita dominantna, brez Cityja pa tudi tokrat ne gre, že zaradi Guardiole, vsako leto je pri njih ista zgodba. Pri Realu in Bayernu spet delujejo lačni." Opozarja pa zlasti na jedro ekipe Reala, kje dobro vključujejo prišleke, okostje pa že vrsto let ostaja enako in to jih dela, po mnenju Ačimovića, tako zelo uspešne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simonaas
16. 08. 2022 10.09
+1
A so že bivšim trenerje plačali in nogometašem tudi?
DavorPraprotnik
16. 08. 2022 08.31
+1
Čudno da tale Milenkec ni rekel, da bo Dinamo zmagal ligo prvakov ker je zelo zelo velik strokovnjak za napovedi itd.
?emaludin Peraji?
16. 08. 2022 11.34
+2
Mile dobro ve kje so talenti,kje dobro delajo ,kje sproducirajo in drago prodajo,ne tako kot v Mb,kjer samo kupujejo poceni robo...