Športne serije

Balanca: kako posnamemo predstavitveni krog

Ljubljana, 29. 09. 2021 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
2

Vsak petek popoldan se v dirkaškem paddocku razreda motoGP zbere zanimiva druščina, sestavljena iz različnih novinarjev in nekdanjih dirkačev. Tu sta nekdanja dirkača razreda motoGP, Randy De Puniet in Alex Hofmann, ki zadnja leta komentirata dirke motoGP za francosko in avstrijsko televizijo. Tu je nekdanji svetovni prvak razreda superbike, Britanec Neil Hodgson, ki si kruh služi kot strokovni komentator za britansko televizijo BT Sport, pa italijanski dirkač Mauro Sanchini in gostobesedni Guido Meda, pa še in še bi lahko naštevali. Razlog? Predstavitveni krog steze z motociklom BMW M 1000 RR.

Pohvalimo se lahko, da smo bili kot verjetno najmanjša TV-ekipa v paddocku vseeno eni od prvih, ki smo začeli gledalcem predstavljati stezo na tak način. Osnovna ideja je bila gledalcem predstaviti stezo, ki gosti dirko – ampak ne peš, temveč z motocikla. Pri španski Dorni so imeli dovolj posluha, da so za vsako dirko zagotovili motocikel, opremo, ozvočenje in kamere ter vse njihove tehnike, ki sodelujejo pri tem projektu.  Motocikel za predstavitev steze je prisoten na vsaki dirki, če je ta kje daleč, na drugem kontinentu, pa ga tja pač pošljejo z letalom.  Ker je ideja o predstavitvi steze pri gledalcih in ljubiteljih dirk naletela na izjemno plodna tla in se je zadeva v oddaji pred dirko odlično prijela, so se tega koncepta kasneje lotile tudi nekatere večje in močnejše svetovne televizijske postaje.  

Snemanje nove epizode spletne pogovorne oddaje Balanca
Snemanje nove epizode spletne pogovorne oddaje Balanca FOTO: Gaber Keržišnik

RAI, Sky sport, BT Sport,  Servus TV in ostali.  V petek popoldan, ko je čas snemanja, je pred dirkaškimi garažami vselej zabavno in del tega vzdušja smo vam hoteli pričarati tudi mi. Kdo vse je tam, kako vse skupaj posnamemo, kako poteka snemanje zvoka, kako je posneta slika in koliko kamer je na motociklu, kako so razporejene, kakšne so in vse ostalo.  Številni ste nam v zadnjih letih pisali, da bi radi izvedeli več o tem, kako vse poteka ter kako je na motociklu mogoče posneti zvok in še sliko. Naš Boštjan Skubic je razkril nekaj skrivnosti in povedal, kaj je pri vsem skupaj najtežje ter kako se pripravi na snemanje kroga in predstavitev steze. Vas zanima?  Oglejte si tokratno Balanco, ki ponuja odgovore na vsa ta vprašanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Caffe Racer
29. 09. 2021 12.08
+15
Zelo dobro! Malo drugače kot ponavadi in res zanimivo... Bravo Skuba za lep krog in bravo Gaber za dobre komentarje! Kar tako naprej fanta, z veseljem si ogledujem Blanco in vaše dirke.
Mottodedi
29. 09. 2021 14.03
-13
Bravo za pozitiven komentar, kar je redkost na tem portalu.