Športne serije

Novoletna Balanca: Pred relijem Dakar

Ljubljana, 28. 12. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gaber Keržišnik, David Stropnik
Komentarji
2

Zima je čas, ko dirkači v razredu motoGP počivajo. Decembrski mesec je namenjen analizi rezultatov in pripravi na novo sezono. Dirkači proslavljajo dosežke minulega dirkaškega leta in zadnje dni pred koncem leta izkoristijo čas za počitnice z družinami, nekateri pa se udeležujejo tudi pogodbenih obiskov pri pokroviteljih, ki so vsako leto obvezni del dirkaškega paketa.

So pa tudi dirkači, ki so v zimskem času še posebej aktivni. Sezona puščavskih relijev se namreč začne z najpomembnejšo dirko izmed vseh. Govorimo seveda o reliju Dakar, ki je ohranil svoje prvotno ime še iz časov, ko se je ta peklenska puščavska pustolovščina začenjala v Parizu in končevala v Dakarju na črni celini. Iz Afrike se je reli Dakar najprej preselil v Južno Ameriko, zadnja leta pa dirkači z motorji, avtomobili in kamioni dirkajo po sipinah Savdske Arabije. 

Ker se bliža start relija Dakar, smo na to temo posneli posebno izdajo Balance. Specialno epizodo naše oddaje, ki je v zimskem času sicer na počitku, smo poimenovali Novoletna Balanca in jo v celoti posneli z dakarsko tematiko, kamor se po dolgem času letos zopet podajata kar dva Slovenca.  

Skoraj dve desetletji je slovensko čast na reliju Dakar namreč branil ekstremni motorist Miran Stanovnik, ki je s serijo skoraj dvajsetih nastopov in lepo paleto odmevnih rezultatov prislužil slovenski nadimek 'puščavski lisjak' in zato smo ga kot veterana dakarske dirke povabili v naš studio, ki smo ga tokrat postavili kar sredi Akrapovičeve tovarne dirkaških izpuhov, za našo kuliso pa smo tako dobili še prave dirkalne motocikle iz omenjene puščavske preizkušnje. 

Poleg Mirana Stanovnika smo pred kamere povabili še Štajerca Simona Marčiča, ki na Dakarju nastopa zadnja leta in je na naše snemanje priletel naravnost s treninga v Dubaju, in Tonija Mulca, ki se letos na Dakar podaja prvič. Marčiča verjetno že poznate, kdo pa je Toni Mulec in kakšen je njegov dirkaški pedigre, pa boste izvedeli v Balanci.

V skoraj dokumentarnem filmu, saj je naša Balanca tokrat dolga kar rekordnih 45 minut, smo se pogovarjali o pričakovanjih, težavah, načrtih, taktiki, pokroviteljih, medijih, treningu, motorjih in o konkurenci. 

Kdo, kje, kaj, kako in zakaj? Simon in Toni sta povedala, s kakšnimi občutki se podajata na letošnjo dirko, pred čim imata največjo tremo, kakšnega rezultata si želita in kako sta pripravljena za prihajajoči Dakar. Miran Stanovnik pa je z nami delil svoje izkušnje z minulih dirk, spomine, tehniko in nasvete ter jasno povedal, kako sam zadnja leta spremlja nastope Simona Marčiča in dirko, na kateri je sam nastopil kar devetnajstkrat.  

Zapeljite se z nami v pesek in si oglejte našo Balanco, da boste iz prve roke od dirkačev samih izvedeli vse, kar je potrebno vedeti pred novo preizkušnjo najtežje in najbolj nevarne dirke na svetu.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
28. 12. 2022 12.17
+3
Toliko let že hodite na ta rejli pa nobenega pomembnega rezultata.Našega Gajserja pošljite,da vam pokaže kako se vozi rejli.
stanga123
28. 12. 2022 09.31
+2
GT243 ima tudi balanco, a ga ne omenjate veliko