Športne serije

'Uvrstitev Reala v finale je dokaz, kako čisto je Uefino tekmovanje'

Ljubljana, 17. 05. 2022 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Božidar Bulat, Tomaž Lukač
Komentarji
42

"Nimam težav z Realom, jasno, trenutno nimam kontaktov z vodstvom kluba. Je pa uvrstitev Reala v finale Lige prvakov dokaz, kako čisto je Uefino tekmovanje. Če bi se mi vmešavali, če bi skušali komu pomagati ali koga depriviligirati, zagotovo ne bi bil Real v finalu in zagotovo ne bi bila Barcelona v finalu ženske Lige prvakov," tako Aleksander Čeferin ekskluzivno za Fuzbal! o odnosu Evropske nogometne zveze do klubov, ki so želeli oz. želijo na svoje.

V povzetku omenjena tema je vnovič vroča, saj se je v finale Lige prvakov uvrstil madridski Real, ki je bil pobudnik Superlige, za katero se sicer zdi, da je le še mrtva črka na papirju. "Jaz gledam na to profesionalno, imam kar dobre živce. Bo že prišel čas, ko se bodo te stvari razčistile, zagotovo pa se ne bodo na igrišču," je jasen Aleksander Čeferin, ki je zelo previden v napovedih pred spektaklom, 28. maja, na Stade de Franceu: "Že v polfinalu sem dvomil, da lahko Real izloči Manchester City, še posebej po porazu na prvi tekmi. Ampak očitno ima devet življenj kot mačke. So izkušena ekipa, po moji presoji njihova obramba šepa. Imajo pa čudežnega Karima Benzemaja, za katerega sem že večkrat rekel, da je po moji oceni eden najbolj podcenjenih igralcev v zgodovini nogometa. Luka Modrić, starejši, kot je, boljši je. Ima pa realno boljšo ekipo Liverpool. Ima mlajše igralce, po drugi strani pa so v finalu zelo pomembne izkušnje. /.../ Ne bi si upal napovedati zmagovalca, praviloma narobe ocenim. /.../ Nemogoče je napovedati, to bo noro zanimiv finale." 

Aleksander Čeferin, Božidar Bulat in Tomaž Lukač
Aleksander Čeferin, Božidar Bulat in Tomaž Lukač FOTO: 24ur.com

Pariz bo gostitelj finala Lige prvakov, ki bi ga moral sicer gostiti ruski Sankt Peterburg. "Jasno je bilo, ko se je vojna začela, da ni prav in da ne bi bilo prav, da igramo v Sankt Peterburgu. Dejstvo je, da v več kot šestdesetletni zgodovini finale Lige prvakov ni bil prestavljen, nam se to dogaja tretje leto zapored. Zadnjič me je en vaš kolega, francoski novinar, vprašal, če sem mazohist, da sem predsednik Uefe v tem času," se pošali Grosupeljčan in nadaljuje: "Menim, da je Pariz dobra izbira, tudi simbolike je nekaj. Zdaj Francozi predsedujejo Svetu EU, predsednik Emmanuel Macron je bil prvi, ki nas je podprl proti temu noremu projektu Superlige. Pariz je mesto, ki ima dovolj hotelov, letališč in tako naprej."

Poklical je Kloppa in mu razložil, kako stvari stojijo

Po dvajset tisoč vstopnic v pariškem spektaklu bosta dobila oba kluba udeleženca, ostalih petintrideset tisoč se bo razdelilo med nevtralne navijače in povabljence ter pokrovitelje Evropske nogometne zveze. Trener Liverpoola Jürgen Klopp je potarnal, da jih klubi dobijo premalo, Čeferin se je odločil stvar razložiti neposredno: "Poklical sem ga, z Jürgenom Kloppom sem govoril na to temo, saj me je razjezila ta njegova izjava. Zdaj razume. Priznal je, da ni poznal podatkov in da mu je na nek način žal, da je dal to izjavo. /.../ Z izjemo finala ves denar z naslova vstopnic dobijo klubi organizatorji. V finalu klubom od vseh sredstev, ki jih iztržimo, pripade 93,5-odstotni delež. /.../ UEFA ima pokrovitelje, ki prispevajo med 100 in 150 milijonov evrov na leto. Seveda imamo pogodbene obveznosti do njih. Ampak od teh 100 oz. 150 milijonov € gre 93,5 odstotkov sredstev klubom. Povedal sem mu, da skrbim tudi za Nogometno zvezo Moldavije, ki ima letni proračun pet milijonov evrov, kolikor znaša mesečna plača igralca morda njegove ali kakšne druge ekipe." 

Jürgen Klopp
Jürgen Klopp FOTO: AP

 Ob tem je poudaril, da je organizacija, ki ji predseduje, vse prej kot razsipna, kar ji pavšalno očitajo mnogi: "Vse skupaj mi v nogomet razdelimo 97 odstotkov sredstev in porabimo manj kot tri odstotke za vse naše stroške, kar zajema plače, kongrese, potovanja ... Manj kot tri odstotke, kar je manj kot za svoje delovanje porabi praktično katera koli humanitarna organizacija na svetu."

'Vinčića za sodnika finala nisem predlagal jaz'

Deset dni pred finalom Lige prvakov bo na sporedu finale Lige Evropa. Jutri se bosta v Sevilli udarili ekipi Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers. Obračun bo imel tudi slovenski pridih, glavni sodnik bo namreč Slavko Vinčić. "Slavko Vinčić zelo dobro sodi v tej sezoni po mnenju sodniškega komiteja, s katerim se jaz pogostokrat ne strinjam, ampak tokrat se. (smeh) Po mojem mnenju si je to zaslužil, jaz ga nisem predlagal, ker jaz ne predlagam. Je pa res, da mi za vsak finale prinesejo v odobritev njihovo odločitev. Še nikdar nisem rekel, da se s čim ne strinjam," pojasni 54-letnik in takole poda mnenje o finalistih: "Ko sem gledal ti ekipi v izločilnih bojih, me ni presenetilo, da sta prišli do finala. Če bi me pred sezono vprašal, kdo bo v finalu, pa verjetno ne bi napovedal takšnega." 

Slavko Vinčić
Slavko Vinčić FOTO: AP

Poudaril je, da gre za velika kluba z bogato tradicijo in predvsem zvesto navijaško falango, ta mesec se je v živo navduševal nad privrženci Eintrachta iz Frankfurta. "Bil sem na tekmi, na kateri se je Eintracht uvrstil v finale. Po tekmi so navijači vdrli na zelenico in začeli proslavljati. Ustaviti jih ni uspela niti policija. Temu bomo morali posvetiti veliko pozornosti, ne smemo dopustiti, da se komu kaj zgodi.  /.../ Vsa uprava Eintrachta poje himno kluba, jokali so, ko so se uvrstili v finale. /.../ Nekje sem prebral, da so v Frankfurtu prestavili devet porok zaradi finala. /.../ To nas vrača v romantične čase 80. let, to se mi zdi odlično."

Navijači Eintracht Frankfurta na Camp Nouu
Navijači Eintracht Frankfurta na Camp Nouu FOTO: AP

Toliko srčkov, kot mu jih je poslal Mourinho, ni dobil niti od punc

Naslednjo sredo bo na sporedu finale Konferenčne lige, v njem bo Roma skušala upravičiti vlogo favorita proti Feyenoordu. Prizorišče finala, nov stadion v Tirani, je že dlje časa razprodan. "Pa toliko skeptikov je bilo glede Konferenčne lige. /.../ Dobil sem SMS od Joseja Mourinha (ko se je z Romo uvrstil v finale, op. p.), on je bil popolnoma ganjen. Toliko srčkov še od punc nisem dobil," o korespondenci s trenerjem Rome odkrije Čeferin. "Jose Mourinho je človek, ki živi nogomet, ki je čustven glede nogometa. Ni mu vseeno, ali zmaga ali izgubi. On je v klubskem nogometu osvojil že vse in zdaj ima priložnost, da bo prvi v zgodovini, to njemu zelo veliko pomeni, če bo osvojil Konferenčno ligo. To je odlična promocija za to tekmovanje." /.../ "Če primerjamo finalista finala Lige Evropa in Konferenčne lige, je to nekje to. Približno ..."  Več pa ... Le en klik stran.

Jose Mourinho je Čeferinu pokazal tudi svojo nežno plat.
Jose Mourinho je Čeferinu pokazal tudi svojo nežno plat. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matrax
17. 05. 2022 21.33
+0
Ufff, ene zna tole bolet a ne farseki? 😁😁
poserjemsenavas
17. 05. 2022 16.24
+3
Sigurno je dobro spal, ko je Real izločil tri "boljše" nasprotnike in prišel do finala :)
Mateo Charles von Pavlovi?
17. 05. 2022 15.57
+0
Eh brezveze. Vsak ve da veliki klubi kot so tile, igrajo ljudje samo za denar in ne igrajo z srcem. Kaj če bi nekdo imel srce najlepše in bi na primer igral za Maribor itd. To je najboljše. Pol bi pa klubi bili pravičnejši. Ne pa tile bogati klubi, ki imajo sanse samo zato, ker imajo denar. In ker njihovi direktorji so pač bogati. Pravi nogomet je z srcem, ne rabimo imeti dobre stadijone itd amapk srce in skromnost.
cripstoned
17. 05. 2022 15.10
+4
Mbappe dobrodošel k najvecjim... šele zdaj bo tvoja. klubska kariera dobila smisel... mbappe madridista... vaaaamooos caaampeeeeoneees
Optimisty
17. 05. 2022 15.10
-1
no ja čisto....pod drobnogled lahko vzamemo dosojene enajstmetrovke v korist reala, ki po napisanih pravilih igranja z roko ne bi smele biti...veliko pogovornih oddaj po celem svetu kjer so gosti bili znani sodniki je tekla tema o tem in dokaj vsi so enotni glede tega....
cripstoned
17. 05. 2022 15.22
+0
nehaj se blamirati s taksnimi komentarji...ravno real je bil oskdoovan proti cityu kjer bi brez problema lahko bil penal....potem pa se moras lagati kako so sodniki bili enotni glede tega...smesno in zalostno hkrati...realnost pa je taksna da najvecje legenda nogometa, strokovnjaki, bivsi trenerji itd. vsi v en glas trdijo da je real madrid v tej sezoni zasluzeno tu kjer je...doma in v evropi...se sam klopp je povedal da je real madrid tukaj zasluzeno....jasno da boste tisti ki prezirate real govorili drugace ampak kaj vam to pomaga na koncu....real madrid je real madrid...boljse da spostujete kot pa da jocete..ker prihodnost bo spet nasa...enako kot sta nasa sedanjost in preteklost..
NisteResni
18. 05. 2022 09.07
+1
Letos je res zasluzeno v finalu, ceprav bi moral Casemiro dobit 2-3 rumene na povratni tekmi proti Cityu, drugega kot to pa ni bilo spornih odlocitev.... A nikoli ne bom pozabil prekrska Ramosa nad Salahom, čisti rdeč karton, sploh če vemo, da je uporabil prepovedan prijem juda, ker je prijem tako nevaren, da lahko poskoduje rako tako, da nikoli ni več ista, dobil pa ni niti kartona..... Kripsl hočeš nočeš, Real in takoj za njem Barcelona sta deležna največjih privilegijev pri sodnikih v Ligi Prvakov, pa se ti lohk na trepalnice postavš dejstva, da je temu tako ne bos spremenil
cripstoned
17. 05. 2022 14.53
+0
hahahahaha zdaj se Čeferin tolce po kolleriku in ostalih hejterckih...se en dokaz kako vaše besede nimajo teže... sicer pa komentirate vse samo nogometa ne... toliko o tem... real pa je bil in bo še vedno najboljši klub v zgodovini nogometa... sinonim za nogomet..
dark horse
17. 05. 2022 16.01
-4
Čefo laznjivec tolče 🤣😂 par dni nazaj si drugače govoril ker nov sistem tekmovanja je nič drugega kot super liga
NisteResni
18. 05. 2022 09.09
+0
Kozorog123
17. 05. 2022 14.52
-6
Že kdo nekdo uporabi besede, kot so "čisto", "pošteno" ali "sigurno" veš da laže :) Skoraj noben, ki govori po pravici tega ne povdarja... A tega ne učijo na pravnem faksu?
Wookie55
17. 05. 2022 13.07
-11
Torej ce hocejo lahko nastavijo da zmaga kdor hocejo ampak oni tega ne pocnejo ker so posteni. Lepo
TJ26
17. 05. 2022 13.06
-8
Vsak finalist prejme po 20 tisoč vstopnic za finale na stadionu ki sprejme 75 tisoč ljudi... UEFA for the fans baje... Naslednja stvar, tak so bli proti super ligi a čez dve leti nas čaka format lige prvakov ki je zlo podoben superligi praktično enak, vsi veliki klubi še bolj priviligirani in še več denarja bodo vlekli od tv pravic in vsega... Tak da UEFA in čeferin "hvala" za vse
JOSEPH HAYDN
17. 05. 2022 11.58
+11
Dokaz kako dobra ekipa je Real. Ne se kititi s tujim perjem ceferin
Kollerik
17. 05. 2022 12.14
-17
Kollerik
17. 05. 2022 11.09
-9
O "čistoči" Uefinega tekmovanja veliko pove dejstvo, da kadar je penal, je vedno za Real...
Lukinh1992
17. 05. 2022 11.16
+13
O tvojem čistem IQ govorijo samo v Ljubljani polje ali Hrastovec...🤦🤦
zapiramvamusta
17. 05. 2022 11.23
+8
Najbrž si nisi upal niti pomisliti v sanjah da bo Real izločil Messija in druščino in Pepov City? Kakšen je filing?Tako iskreno med nama:))
RMadridd
17. 05. 2022 11.39
+6
Res je. Pa tudi vedno ko igra Real mu podtur. ijo okroglo žogo in igrajo po zeleni travi. Res vse podkupljeno.
Paštašutar
17. 05. 2022 11.51
+3
🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑 in še jih je premalo!!!!
Kollerik
17. 05. 2022 12.06
-4
dejstva so eno, slabi izgovori in osebne žalitve spet nekaj popolnoma drugega...
larionov
17. 05. 2022 13.17
+0
Kolerik alias Obrez, dejstvo je, da je bila Barcelona udeležena, seveda v njeno korist, pri dveh največjih sodniških sramot v zgodovini lige prvakov...
Kollerik
17. 05. 2022 14.13
-6
realov hajdukovec, spisek lopovščin belih sudij je daleč najdaljši...v bistvu dolg za vse druge ekipe skupaj in še čez! Samo eden bolj svež primer iz "domačih" logov: "Nogometaši Real Madrida so po bolečem porazu na El clasicu sredi Madrida (0:4) pred dvema tednoma zabeležili 21. zmago v primeri division, tako da so iz tedna v teden bližje 35. naslovu španskega prvaka. Galaktiki so prejeli tri najstrožje kazni, od katerih sta bili, kot so si edini poročevalci, prvi dve upravičeni, tretja pa je močno razburila domače navijače Celte in športno javnost v Španiji. Kljub možnosti ogleda posnetka se sodnik Gonzalez Fuertes zanj ni odločil. Se pa je sodnik v zaključku prvega polčasa odzval na poziv iz sobe VAR, da si ogleda posnetek gola Celte za izenačenje na 1:1. Ocenil je, da je domači napadalec, ki je bil pred tem v nedovoljenem položaju, sodeloval pri akciji, in razveljavil zadetek…. Madridčani so na gostovanju v Vigu do zmage z 2:1 prišli tudi ob veliki pomoči sodnika oziroma videotehnologije – tako vsaj menijo poročevalci po tekmi v Vigu. Igralci Celte se po koncu dvoboja niso ugriznili v jezik; Iago Aspas je na primer dejal, da bi moral sodnik piskati vsaj še eno najstrožjo kazen, ki bi jo lahko izvajal kar sodnik sam. Sodnikovo delo so negativno ocenili celo mediji, ki so tradicionalno na strani Real Madrida. "Spet sodniška farsa. Mi bi morali prejeti najmanj eno najstrožjo kazen, na drugi strani je Real dve dobil neupravičeno. Če vse skupaj seštejemo, smo bili močno oškodovani. Zaslužili smo si celo več kot samo točko. Bili smo bližje zmagi od tekmecev," je bil po obračunu prepričan kapetan Celte Aspas, ki je v pogovoru z domačim novinarjem, sicer dopisnikom Marce, sčasoma postajal vse bolj neposreden in z vse manj dlak na jeziku. "Ne morem verjeti, da je ob našem zadetku za izenačenje šel pogledat posnetek, ugotovil moj nedovoljen položaj in razveljavil gol, medtem ko se pri spornih enajstmetrovkah v korist Reala sploh ni odločil za dodaten pregled. Čudno, milo rečeno," je nadaljeval Aspas in za konec prihranil najbolj sočno poved: "Realu bi morali dosoditi še eno enajstmetrovko, a to bi moral izvesti kar glavni sodnik tekme," je bil slikovit kapetan sinjemodrih, ki se mu glede na ostrino besed kaj lahko primeri kakšna dodatna kazen zaradi pretiranega jezikanja in kritiziranja dela sodniške ekipe. "... Pa nazdravje, ljubitelj in podpornik korupcije, lahko rečem.. :)
Kollerik
17. 05. 2022 14.15
-5
Iz sodniške afere v sodniško afero...sankcij pa nikoder, saj to je vendar Real Madrid, ljubljenec in paradni konj kraljeve družine, buržujev in vseh tistih, ki imajo veliko denarja + še koga....
Kollerik
17. 05. 2022 14.17
-4
cripstoned
17. 05. 2022 14.56
+1
kakšna žalost od človeka si ti kollerik... daj napiši nekaj realnega... ze 10let joces pod temami o realu... ko pride. pa tema na barcine super sramote pa mizis na vse oči... tebe je real uničil do mere da trpiš se v privat življenju..
larionov
17. 05. 2022 15.23
-3
Men ni treba čestitat, nimam nič z Real-om. Lahk mi pišeš pa rišeš, ka hočeš, sam odkar je VAR vas v Evropi ni nikjer. Največja sramota je pa slika zgoraj, pravi obraz navijačev Barcelone... 30000
dark horse
17. 05. 2022 16.00
+1
Enkrat je 10 let enkrat 5 let enkrat 7 let itd kripsl odloči se že 🤣😂 pa real je najboljši zadnjih 5 let malo poglej kdo so bili zmagovalci lalige 🙈
Lukinh1992
17. 05. 2022 16.34
-1
Sej sm ti povedu samo dejstva in nc drugega ce pa ti tega ne sprejmes ti pa mi nemoremo pomagat...😂😂
Kollerik
17. 05. 2022 17.21
+4
Kollerik
17. 05. 2022 18.02
+1
Larionov in ostali modeli vaše baže.... Lažite si še naprej
Jaka Jack
17. 05. 2022 10.58
+7
So ga bogati prijatelji zapustili? V blagajni kaj škipa?
Paštašutar
17. 05. 2022 10.57
+4
Zelo,zelo neumesna izjava o čistosti tekmovanja.Ne more predsednik UEFE dejta,da če bi oni hoteli v finale ne bi prišla Real in punce od Barcelone. Čufi počasi a zanesljivo izgublja kompas!!
zapiramvamusta
17. 05. 2022 10.48
+8
Živ dokaz da zaradi Perezove superlige je Real Madrid dobil sovražnika Čeferina in pa seveda Tebasa v Španiji.Že tisti ponovitveni žreb je bila ena velika kuhinja in kr na enkrat je kraljevi klub dobil najtežji žreb v zgodovini lige prvakov. Pa še vedno smo prvaki in v finalu in to v kakšnem slogu☝ HALA MADRID Y NADA MAS🤍👑
dark horse
17. 05. 2022 11.52
-11
Vsi so vedno proti realu 🤣😂 od sodnikov, zveze, Uefe itd itd 🙈🙈
Lukinh1992
17. 05. 2022 12.01
+3
Loh si samo tiho ker ligo prvakov osvajate ze od leta 2015 vsako leto mate taksne okrepitve,da bi ji mogli osvojit v 7 letih najmen 4 krat za razliko od tega se pa brukate v Evropski ligi... Tako da samo tiho edino kar vas letos tolazi je zmaga nad Realom s 4-0 ampak to je za nas nepomemben podatek med tem ko ste vi s tem cisto zadovoljni..😃😂😂
Kollerik
17. 05. 2022 12.07
-5
Res je "nepomembna" tale 4x bolečina.... :))
Lukinh1992
17. 05. 2022 12.17
+0
Ja za nas sigurno za vas pa verjetno zelo pomembna ja glede na to da ste v 4 tekmovanjih osvojili 0 lovorik ane? Al ste mogoce kazga no sej bo nasledna lovorika vasa Gamperjev pokal😂😂😂
dark horse
17. 05. 2022 13.46
-4
Kaj če bi se ti lukec najprej slovensko naučil 🤣😂
dark horse
17. 05. 2022 15.58
+2
Kot vedno ko kripslu kaj odgovoriš dobiš 6 minusov 🤣😂
User2127030
17. 05. 2022 10.34
+9
Seveda se vmešavajo preko sodnikov, ki vplivajo na igro.
User2127030
17. 05. 2022 10.31
+4
Da že tako tako razmišlja in govori je jasno da obstaja možnost da se goljufa. Kdo pa pravi, sa se ni v preteklosti in da se nebo v prihodnosti. In mislim, da so sodniki sodili v korist MC in se jim ni izšlo. Čeferin spet zavaja po pravniško. Real je bil pač boljši in je inel srečo in zdržal pritisk podkupljenih sodnikov.