Športne serije

'V živo' iz Valencie: Balanca Deluxe

Valencia, 05. 11. 2022 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
2

Pred dirko, ki bo odločila o novem svetovnem prvaku v razredu MotoGP, smo posneli posebno izdajo priljubljene spletne oddaje Balanca, ki je tokrat namesto običajnega urnika sredi tedna dobila svoj prostor v soboto, neposredno pred zadnjo dirko razreda MotoGP v Valencii.

Naša ekipa je bila zato na dirkališču med prvimi. Pred 8. uro zjutraj smo na stezi Ricardo Tormo v Valencii postavili mobilni studio in prižgali kamere. Polni svežih vtisov ob začetem zadnjem letošnjem dirkaškem vikendu smo se lotili dela. Tokrat smo v Balanci pretehtali možnosti, ki jih sploh še ima Francoz Fabio Quartararo za letošnjo ubranitev naslova svetovnega prvaka. Pogovarjali smo se o tem, zakaj prvenstva ni konec, dokler ni zares konec zadnje dirke, in kako smo v Valencii že dvakrat v zgodovini videli, da se je prav velikemu Valentinu Rossiju izmuznil naslov prvaka na zadnji dirki sezone.

Lahko Quartararo preseneti ...
Lahko Quartararo preseneti ... FOTO: AP

Kdo je tokrat v boljšem položaju in kateri izmed obeh dirkačev, ki sta še v igri za naslov prvaka, nosi na svojih ramenih večje breme? Italijan Francesco Bagnaia, ki po Giacomu Agostiniju in po petih desetletjih lovi prvi naslov svetovnega prvaka za Italijana na italijanskem motociklu, ima udobno prednost in mora le še končati dirko med petnajsterico najhitrejših, kar zanj ne bi smela biti večja težava. Ob tem pa mora Quartararo seveda še zmagati. A tudi Bagnaii ne bo lahko, saj se ob pretirani pozornosti in taktiziranju hitro lahko zgodi tudi kakšna napaka. Po drugi strani pa se Italijan zaveda, da gre Quartararo v nedeljsko dirko na neki način povsem neobremenjen. Izgubiti ne more kaj dosti več. Njegovega prvenstva je tako rekoč konec, če ga ne reši čudež ali morda splet okoliščin. Quartararo mora odpeljati dirko povsem na polno in mora tudi za ceno padca tvegati naskok na zmago, ob tem pa še računati na zaplet zadaj, kjer bi Bagnaia padel ali pa imel tako ali drugače veliko smolo.

... ali bo Bagnaia zadržal lepo prednost?
... ali bo Bagnaia zadržal lepo prednost? FOTO: AP

A vse je možno. O mogočih scenarijih in tudi moštvenih navodilih smo se pogovarjali v Balanci. V naši spletni oddaji smo tokrat razdelali možnosti in taktiko, kako bi ostali Ducatijevi dirkači lahko v nedeljo pomagali Bagnaii. Pa ne samo to. Še nekaj je takšnih, ki si bodo na zadnji dirki sezone zagotovo želeli zmago. KTM-jev Binder in Olivera bosta nevarna, na dirki v Valencii pa je običajno hiter tudi Marc Marquez, ki mu ustrezajo dirkališča, kjer steza poteka v nasprotni smeri urinega kazalca. Potem sta tu še oba Suzukijeva dirkača Alex Rins in Joan Mir, ki se bosta od nastopanja pri Suzukiju želela posloviti z dostojnim rezultatom. Jasno pa nismo pozabili na hitre Ducatijeve dirkače. Jack Miller, Johann Zarco, Jorge Martin, Enea Bastianini ter Marco Bezzechi in Luca Marini so tudi kandidati za stopničke.

Po končani dirki v Valencii se takoj začenja nova dirkaška sezona. V torek se namreč že začenjajo prva testiranja za sezono 2023. Kaj nam prinaša novo dirkaško leto v smislu zamenjav dirkačev in tudi novega tehničnega pravilnika? Tudi o tem v posebni izdaji oddaje Balanca. Oglejte si jo na 24ur.com.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cbrman
05. 11. 2022 16.05
-1
Če Ducati s Peccom , ne pridirka naslova , bo to VELIKO presenečenje, na sami dirki bo zmagal Markec s Hondo...
Samsung Android
05. 11. 2022 11.30
+2
Se pravi bo še več reklam, da se tole vse plača.........živel sport klub!