Šport

'Tenis je varen šport, saj omogoča zadostno razdaljo med igralci'

Ljubljana, 24. 03. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kako dobro vihtijo teniški lopar, bodo lahko preizkusili slovenski rekreativni igralke in igralci. Obeta se namreč prvo ekipno Seniors državno prvenstvo, ki bo v Ljubljani v začetku aprila. Tekmovanje povezuje generacije igralcev, starejših od 35 let, in bo po več mesecih brez odbijanja žogice in druženja zaradi covidnih ukrepov pravi balzam za športnike. Tenis je sicer med epidemijo covida-19 varen šport zaradi več razlogov.

Ekipa Zsport je dlje časa premišljevala, kako bi v slovenski rekreativni tenis vnesla več svežega, novega vetra. Ker je ob tem izvedela, da bo ekipno Seniors svetovno prvenstvo v tenisu letos s Floride prestavljeno v Umag, je padla odločitev: organizirajmo še Seniors državno. 

Tenis rekreativnih igralcev-2
Tenis rekreativnih igralcev-2 FOTO: arhiv Zsport
Ekipa Zsport bo v sodelovanju s Tenis Slovenija in Seniors teniško organizacijo prvič v Sloveniji organizirala ekipno Seniors državno prvenstvo tenisa, ki bo potekalo od petka, 9. aprila, do nedelje, 11. aprila 2021, v Tenis klubu Zsport v Ljubljani.  Zsport

Tenis je ena izmed najbolj množičnih oblik proste in organizirane rekreacije. V Sloveniji ga rekreativno igra preko 20.000 ljudi. "Prav vsi si zaslužijo primerno pozornost in spodobno organizirano vadbo ter organizacijo tekmovanj in državnih prvenstev," je še en razlog za priredbo tekmovanja izpostavil organizator ekipnega Seniors državnega prvenstva in predsednik Zsporta Luka Zalaznik.

'Največja prednost tenisa je, da ga lahko igraš praktično do konca življenja'

Novice o prvenstvu na domačih tleh se je razveselil tudi 62-letni Matjaž Frece iz Ljubljane, ki se s tenisom redno ukvarja že 35 let. Udeležil se je mnogih turnirjev v Sloveniji, pa tudi v tujini. Igral je v prvi avstrijski Seniors ligi, z ekipo Slovenije pa sodeloval na šestih svetovnih prvenstvih.

Tenis je sicer njegov rekreativni šport številka ena zaradi mnogih prednosti. "Največja med njimi je ta, da ga lahko igraš praktično do konca svojega življenja (na tekmovanjih ITF obstaja kategorija za starejše od 90 let). Za igro potrebuješ samo enega približno enakovrednega nasprotnika, ki je lahko tudi precej mlajši ali starejši. Poleg tega lahko intenziteto rekreacije prilagajaš – lahko igraš na turnirjih, ki jih je v sezoni veliko, v rekreativni ligi ali pa še s tremi prijatelji igraš dvojice za pijačo po tekmi," je svoje razmišljanje o pozitivnih plateh tenisa z nami delil Frece.

Rekreativni tenisač Matjaž Frece na eni od ITF-tekem veteranov.
Rekreativni tenisač Matjaž Frece na eni od ITF-tekem veteranov. FOTO: Bojan Matevžič

Kljub temu da zaradi novega koronavirusa niso najbolj rožnati časi za šport, se je odločil, da se udeleži državnega prvenstva, saj sodeluje praktično na vseh seniors tekmovanjih v Sloveniji. "Tokratnega državnega ekipnega tekmovanja se bom udeležil s posebnim veseljem, saj bo to prvo tekmovanje v času epidemije. Prepričan sem, da nikomur od udeležencev ne bo žal, če se bo na tekmovanje prijavil,"  je dejal Frece. 

Tenis je varen šport, ki ga lahko igraš tudi v covidnih časih

Tako Matjaž Frece kot ekipa Zsport, ki jo med drugim podpira Tenis Slovenija, sta prepričana, da je tenis eden med najvarnejšimi športi, če igralci upoštevajo napotke, ki zmanjšajo možnost prenosa novega koronavirusa. "Površina igrišča, na katerem igrajo največ štirje igralci, je približno 600 kvadratnih metrov. Če se igralci držijo predpisov – brez rokovanja, drugega dotikanja, tuširanja in pijače po tekmi – je tenis tudi v dvorani popolnoma varen šport,"  meni Frece. 

Tenis je varen šport

Varnost pri igranju tenisa med drugim povečuje razdalja med igralcema, ki je od pet do trideset metrov. "Varno je tako na zunanjih igriščih kot tudi v teniških balonih, ki za postavitev potrebujejo stalni dotok svežega zraka in se s tem tudi prezračujejo. Tudi v tabeli, ki jo je objavila Vlada RS, je tenis uvrščen v kategorijo z najmanjšo stopnjo tveganja," je zatrdil Zalaznik.

Ekipa Zsport se zaveda omejitev in izzivov zaradi kovidne situacije, zato se bo prilagodila in sprejemala odgovorne odločitve pri izvedbi tekmovanja in spremljevalnega programa, je zagotovil predsednik Luka Zalaznik: "Prvenstvo bo potekalo brez gledalcev in spremljevalcev. Igralci, organizatorji in sodniki morajo biti obvezno testirani za okužbo z novim koronavirusom. Rezultat negativnega testa ne sme biti starejši od 48 ur. "

12 starostnih kategorij

Rekreativni igralke in igralci se bodo na ekipnem Seniors državnem prvenstvu pomerili v 12 starostnih skupinah, med katerimi je pet let razlike, začenši s 35. letom. Tekmovanje bo potekalo ločeno za moške in ženske. Zmagovalne ekipe v posameznih starostnih kategorijah se bodo lahko udeležile ekipnega Seniors svetovnega prvenstva. 

Rekreativni igralke in igralci se bodo na ekipnem Seniors državnem prvenstvu pomerili v 12 starostnih skupinah.
Rekreativni igralke in igralci se bodo na ekipnem Seniors državnem prvenstvu pomerili v 12 starostnih skupinah. FOTO: arhiv Zsport

Organizirana bo tudi ženska in moška rekreativna starostna skupina do 35 let, ki pa ni uradna starostna kategorija za udeležbo na ekipnem Seniors svetovnem prvenstvu. To skupino bodo organizatorji oblikovali zato, da tudi mlajše ljubitelje tenisa spodbudijo k sodelovanju na državnem prvenstvu. "Rekreativni igralci in igralke tenisa se lahko na svetovno prvenstvo v kategoriji posameznikov ali dvojic prijavijo samostojno. Za dkipno svetovno prvenstvo v tenisu pa mora prijava in izbira ekip potekati preko Teniške zveze Slovenije," je pojasnil Zalaznik.

Mednarodna uradna seniors jakostna lestvica se sicer začne s 30. letom, kar pomeni, da se lahko od tega leta starosti vsi igralci tenisa udeležijo seniors organiziranih tekmovanj, je še razložil Zalaznik.

Sestava ekip

Ekipa igralk oziroma igralcev mora biti sestavljena iz treh ali štirih oseb, ki bodo na turnirju proti nasprotni ekipi igrale na srečanju z dvema tekmama v kategoriji posamezno in eno tekmo v kategoriji dvojic. Turnir bo potekal na izpadanje, bodo pa vse ekipe igrale najmanj na dveh srečanjih, saj bo vzporedno potekal tudi tolažilni turnir. "S tolažilnim turnirjem bomo tistim, ki izgubijo v prvem srečanju, omogočili, da odigrajo minimalno dve srečanji," je posebnost tekmovanja izpostavil Zalaznik.

Organizator bo med vsemi prijavljenimi rekreativnimi igralci izžrebal nagrade. Med njimi so tudi štiri vstopnice za ogled ATP Finals mastersa 2021, ki bo letos prvič v Torinu. Luka Zalaznik, predsednik Zsporta

Seniorji z vsega sveta se bodo letos pomerili v Umagu in na Majorki

Ekipe v starostnih kategorijah nad 35 let, ki bodo zmagale na državnem prvenstvu, se bodo lahko udeležile ekipnega seniors svetovnega prvenstva, ki bo letos v Umagu in na Majorki. Za seniors starostne skupine od 50 do 65 let bo turnir junija v Umagu, za mlajše, od 35. do 50. leta, pa septembra, prav tako v Umagu. Tisti v kategoriji super seniors, starejši od 65 let, pa bodo svoje teniške vrline lahko pokazali oktobra na Majorki.

Plakat Ekipno Seniors državno prvenstvo v tenisu

Igranje ekipnih tekmovanj je sicer v svetu zelo priljubljena oblika druženja in tekmovanja. Nemalokrat se zgodi, da zaradi pravilne izbire taktike igranja na posamezni tekmi preseneti in zmaga ekipa, od katere tega niso pričakovali. Matjaž Frece meni, da je vzdušje na tekmovanjih navadno zelo prijetno in če nisi preveč obremenjen z rezultati, je tekma pravi balzam za dušo. "Sklepajo se nova, dolgoletna teniška prijateljstva in poznanstva," je izpostavil.

Luka Zalaznik pa je strnil, da si ekipa Zsport želi, da udeležencem turnirja zadovoljstva ne bi prinašala samo dobljena tekma ali pokal, ampak da bi bil turnir tudi športno-družaben dogodek, ki jim bo ostal v najlepšem spominu. 

Na prvo ekipno Seniors državno prvenstvo v tenisu se lahko prijavite ekipo najkasneje do petka, 26. marca, do 20 ure – osebno v Tenis klubu Zsport, po telefonu ali s sporočilom, poslanim na e-naslov tenis.klub@zsport.net. Ob prijavi navedite imena in priimke ter datume rojstva članov ekipe. 

Tenis je varen šport, grafika
Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lenika23
25. 03. 2021 08.08
+1
A pri igri dvojic tudi?
Bigbadjohn
24. 03. 2021 21.29
Pa nosijo pobiralci žogic rokavice?
Gospod Haložan
24. 03. 2021 20.51
Vsak šport je bolj zdrav, kot pa ležanje na kavču, ker ne smeš športati!!!
procesoid
24. 03. 2021 20.37
-1
tenis je za prestrašene fantke... za moške so fizično kontaktni športi, aka rugby, hokej na ledu, pa to...
masaker1975
24. 03. 2021 19.19
+2
Tenis je res varen šport glese tega če se nenigra v dvojicah. Ko pa vidiš te starčeke ko pridejo pa igrajo dvojice, potem pa vsi v slačilnico, medtem ko so notri še tisti, ki bodo šli na igrišče. Tako se jih pa drenja osem v garderobi in vsi brez mask. Potem pa še grejo tam v skrivni prostor in pijejo vse povprek. Potem pa se čudimo. 🙈
Gospod Haložan
24. 03. 2021 20.55
-1
Kaj si ti ja nor!!! pa toti starčeki bojo vsi pomrli....Korona ne pozna heca, ampak samo čaka v slačilnicah pa garderobah, da lahko fseka. Isto v gostilnah, tak, da ne se hecat, šport je hudo nevarn. Ker z športom dobiš boljši imunski sistem, teka pa korona noče, zato vas čaka po garderobah in na igriščih....
Uporabnik1853977
24. 03. 2021 18.41
+1
to da se bogatuni lahko se vrnejo na teren
Uroš Sajovic
24. 03. 2021 18.35
+1
Sam sem tenisač in mi je kar malo čudno tole. Dvojic nismo smeli igrati sedaj pa tole državno prvenstvo. Nekako nelogično saj bo verjetno na prizorišču okrog 100 ljudi imajo pa 5 igrišč. Nekako ne gre skupaj tole. V ekipi bodo 3je. Ekip bo pa v vsaki kategoriji vsaj to ( 30 igralcev) , kategorij je pa mislim da 6. Potem pa računajte. In če je to dovoljeno bi morali dovoliti tudi zbiranje do 100 ljudi ali več. Pa vsaka kipa bo odigrala vsaj 2tekmi ( če zgubiš igras še tolažilno). Kar pomeni, ekipa ne bo kar zapustila prizorišča ko odigra in bo potrebno čakati naslednjo tekmo. Se bodo udelezenci '' valjali " po fuzinah ko bodo čakali? Sam se igral tudi te turnirje na rekreativnem touru ( ki je pozneje razpadel), pa rekreativno ligo a sem moral zaradi poškodbe kolena zaključiti in je nemogoce da ne bo tam vsaj 50 ljudi. In mi je smešno.
Uroš Sajovic
24. 03. 2021 18.36
+2
10 ekip na kategorijo. Se opravicujem za napake saj tipkam na telefonu.
1model
24. 03. 2021 19.10
-1
Uroš Sajovic
24. 03. 2021 19.55
+3
Potem so lahko tudi lokali, gledalisca in koncerti ter podobne stvari. Pa a ni omejeno na 10 ljudi? Cela drzava bo takrat v rdečem. tukaj pa 50-100 ljudi. ti pa komentar : ja in????
1model
24. 03. 2021 20.02
+0
Zentrum
24. 03. 2021 13.38
Ježešna
24. 03. 2021 13.17
+3
Naj še dodam da trenutno lahko hodimo v nakupovalne centre, kjer se lahko na polno gužvamo v zatohlem ozračju, pa ni noben proti. Tuki se pa zarad tenisa neki užigate, dejdej..
Ježešna
24. 03. 2021 13.14
+3
Kar se tiče rekreacije, boljšaš svoj imunski sistem. Zdej pa nevem, najbol da doma na kavču ležimo pa se smilmo sami seb
medus
24. 03. 2021 13.03
+3
Zakaj pa ne? Vsak je tam čisto prostovoljno, kdor misli da je nevarno naj ne hodi.
PoredniPubec
24. 03. 2021 11.09
+1
kaj žogice sproti razkužujejo?? :-)
riglonas
24. 03. 2021 10.44
+8
varni so vsi športi če pa kdo misli da kateri šport ni varen pa lahko doma leži na kavču
majsta
24. 03. 2021 11.00
+7
majsta
24. 03. 2021 10.22
+5
vsak šport se mora promovirat! sploh pa v teh časih , ko je šport edino kaj nam ostane! Kdo še vas bo sploh poslušal mediji! skrite se v luknje!
GAYPROPAGANDA
24. 03. 2021 09.58
+9
Vsi športi so varni! Začnimo živeti normalno življenje!
kar_nekdo
24. 03. 2021 09.53
+4
Sm absolutno za sprostitev vseh športov. Bi pa vseeno prosil nekoga, da mi razloži 3. točko... Zakaj žogica ne omogoč prenosa virusa?!? In katero igrišče obsega 720 m2?!? Ravno pogledal dimenzije: 10,97x11,89m. Ena stran, se pravi je celo igrišče cca. 250 m2... Potemtakem bi se tudi lahko igrala odbojka na mivki. Še enkrat, sem pa absolutno za sprostitev vseh športov. Šport krepi telo in imunski sistem nasploh..
Barcelinho
24. 03. 2021 10.05
+2
Cca 720m2 je dimenzija celotnega ograjenega prostora, kjer je znotraj igrišče. Je na vsaki strani črt in predvsem zadaj kar nekaj prostora...
medus
24. 03. 2021 13.04
+0
TV-MindControl
24. 03. 2021 09.42
A na nori24 so komentarji zaklenjeni???
Curie
24. 03. 2021 09.40
+6
Ko berem te komentarje kako tenis ni varen šport...se ne čudim, da delajo iz nas kar želijo. Dokler je narod prizadet bo tako.
Pia235
24. 03. 2021 09.51
+3
Tenis je povsem varen šport, tako kot je varno sedeti v gledališču, šoli ali smučati. Kdo je nevaren, se ve. Ne bi pa škodilo, če bi se ljudje kulturneje obnašali - tudi na igriščih.
Uporabnik215111
24. 03. 2021 09.26
-1
Tenis zogico ima pa vsak svojo, a ne? Toliko nelogicnosti kot ti veleuki podajajo....tega svet ni videl.
Pia235
24. 03. 2021 09.09
-4
No tenis je res zdrav šport, rada ga igram, a če sem odkrita, sem zimske prehlade in gripe in viroze staknila prav na teniških igriščih. Vzrok: nagravžno in nehigienično hrkanje, pljuvanje in šmrkanje po igriščih. Žogica pade na to svinjarijo, ti jo primeš in evo gre dalje. Precej bolj varno je sedenje v gledališču - tam tud v polni dvorani kašljajočih nisem nikoli staknila ničesar - pa tudi govora ni o kakšnem odpiranju.
Komentator16381
24. 03. 2021 09.13
-2
Nevem s kom igraš da pljuva po igrišču.. Igram na dosti visokem nivoju pa noben ne pljuva..
Pia235
24. 03. 2021 09.16
+0
Ne igram s takšnimi, ki to počnejo, vidim pa takšno početje precej pogosto.
medus
24. 03. 2021 13.05
+2