Zimski športi

Aleš Mušič: zeleni dres s številko 16 gre pod strop Tivolija

Ljubljana, 01. 10. 2022 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tomi Šujdovič
Komentarji
3

V dandanašnjih časih instantnih rešitev in hitrih sprememb je zelo malo igralcev, ne glede na šport, ki bi bili zvesti enemu klubu večino svoje kariere. Eden takšnih je 40-letni Aleš Mušič, ki se je od zelenega dresa ločil le za eno sezono. Nekdanji kapetan hokejistov Olimpije in slovenski reprezentant se bo v Tivoliju v nedeljo na kratki slovesnosti poslovil od navijačev, od Olimpije in zaključil profesionalno hokejsko kariero.

Aleš Mušič
Aleš Mušič FOTO: Damjan Žibert

Dobrih 35 let "delovne" dobe je na hokejskih igriščih zbral Aleš Mušič, razen ene kratke "epizode", vse v zelenem dresu Olimpije. "Otrok" hokejskega kluba iz Tivolija je hokejsko pot začel v Olimpijini hokejski šoli, pri štirih letih, vmes pa je do danes kopica zgodb o uspehih in porazih, naslovih, soigralcih ...

Če podatki držijo, je za člansko moštvo odigral 21 sezon in z zmaji osvojil 11 zvezdic za naslov državnega prvaka. Le enkrat je danes 40-letnega Ljubljančana premamil klic tujine, ko je v sezoni 2017/2018 nosil dres najkvalitetnejšega madžarskega kolektiva v zadnjih letih, Albe iz Szekesfehervarja. Prav tekma proti madžarskemu tekmecu, ki se bo v Tivoliju v okviru lige ICEHL pomeril s SŽ Olimpijo, je primeren "okvir" za kratko slovesnost in slovo nekdanjega kapetana od tivolskih tribun in zelenega dresa (tekma je v nedeljo ob 17. uri).

Slovesnost ob upokojitvi dresa s številko 16 Aleša Mušiča bo 2. oktobra ob 17. uri v dvorani Tivoli pred tekmo lige ICEHL med SŽ Olimpijo in madžarskim moštvom Hydro Fehervar AV19.

Pod stropom kultne, predvsem športne (pa tudi koncertne) ljubljanske dvorane že visi dres še enega nekdanjega kapetana zmajev in Olimpijine legende, številka 24 Tomaža Vnuka. Poleg bo prostor za Mušičevo številko 16, ki bo tudi "upokojena", kar se tiče ljubljanskega kluba izpod Rožnika. Poleg omenjenih dveh bi si razobešen dres v dvorani zaslužilo še kar nekaj drugih hokejistov, ki so navduševali zeleno-bele navijače v bližnji ali malce oddaljenejši preteklosti, kar je dejal tudi Mušič.

Tomaž Vnuk na poslovilni tekmi
Tomaž Vnuk na poslovilni tekmi FOTO: Damjan Žibert

"Zelo velika čast je, da po koncu kariere obesijo tvoj dres pod strop. Prepričan pa sem, da bi si pred mano to zaslužil še kdo drug. Pred mano je bilo pri Olimpiji ogromno odličnih hokejistov. Vedno poudarjam, da je eden izmed teh Igor Beribak, ki še deluje v klubu. Drugače pa je to res velika čast, kaže, da si dobro delal, da si dal nekaj športu, Ljubljani," je na novinarski konferenci povedal Mušič."

"Pogrešal bom velike tekme, ko prideš iz garderobe v polno dvorano in komaj čakaš, da se tekma začne," je na vprašanje, kaj mu bo najbolj manjkalo, dejal ljubljanski napadalec. Seveda bi bil izjemno vesel in ponosen, če bi mu obiskovalci na nedeljski tekmi izkazali spoštovanje za vse, kar je dal Olimpiji, tudi na ta način, da bi napolnili tivolske tribune. 

Aleš Mušič
Aleš Mušič FOTO: Damjan Žibert

Reprezentančni dres je nosil na številnih svetovnih prvenstvih, tudi v elitni skupini A, skupaj je zbral več kot 100 nastopov v slovenskem dresu, dvakrat pa je bil del slovenske pravljice in uvrstitve na olimpijske igre, prvič v Sočiju leta 2014 in nato še v Pjongčangu štiri leta kasneje. V karieri je odigral 547 tekem v ligi EBEL (danes ICEHL) ter 138 tekem v Alpski hokejski ligi.

Dobrodelna nota

Slovo od aktivne kariere bo imelo tudi dobrodelni del. V klubu so znižali cene vstopnic za polovico, tako bo za vstop potrebno odriniti 7,5 evra (klub bo od vsake vstopnice namenil 2,5 evra v dobrodelne namene). Na voljo so tudi posebej narejeni spominski dresi Aleša Mušiča, ki so v predprodaji vredni 80 evrov, na dan tekme pa 100 evrov. Gre za omejeno kolekcijo 40 dresov (več kot polovica je prodanih). Na Mušičevo pobudo bo izkupiček šel v fond za za socialno ogrožene mlade hokejiste Olimpije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kikinda2000
01. 10. 2022 15.56
-1
Bi pa lahko v Tivoliju dali tiste drese na bolj vidno mesto, ne pa da se na vzhodnk tribuni sprašujemo,ali je dres Vnuka sploh še pod stropom...
BroNo1
01. 10. 2022 15.19
+1
Ta je lovska marsikdo, ki je končal kariero je bi boljši pa nima majce pod stropom. Lepo bi bilo, da je za vse enako ali pa nič!
Wolfman
01. 10. 2022 13.47
+4
Na vseh najpomembnejših tekmah za reprezentanco je veliko prispeval v mozaik uspehov. Igral na dveh OI, mnogih svetovnih prvenstvih, bil s srcem zvest Olimpiji, preizkusil tudi v tujini..,. spoštovanja vredno.