Zimski športi

Ilka Štuhec tudi na drugem smuku v Lake Louisu peta

Lake Louise, 03. 12. 2022 22.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je tudi na drugem smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi osvojila peto mesto. Tako kot lani je na obeh smukih v Lake Louisu zmagala Italijanka Sofia Goggia. Najboljša slovenska smukačica, ki je obetavne čase kazala že na treningih, je tokrat za zmagovalko zaostala 96 stotink sekunde.

Ilka Štuhec z novimi smučmi
Ilka Štuhec z novimi smučmi FOTO: Osebni arhiv Ilke Štuhec

Zmagovalki se je najbolj približala Avstrijka Nina Ortlieb (+0,34), ki je na drugo mesto skočila s startno številko 26 ter za pičle tri stotinke sekunde prehitela Švicarko Corinne Suter, ki je bila na prvem smuku druga.

Četrta je bila njena rojakinja Joana Hählen (+0,59). Mariborčanka si je peto mesto razdelila z Avstrijko Mirjam Puchner.

V Kanadi bodo v nedeljo izpeljali še superveleslalom.

Ilka Štuhec je znova dokazala, da sodi v sam smukaški vrh. Na obeh smukih, ki so jih izpeljali v Lake Louisu, se je prebila v najboljšo peterico, z dvema uvrstitvama na peto mesto je peta tudi v posebnem smukaškem seštevku.

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja iz Slovenije se je v novo sezono podala na drugem mestu večne lestvice slovenskih smučark in smučarjev po številu zmag v svetovnem pokalu. Letos bo iskala pot do desete zmage na tekmah svetovnega pokala. Slovenska smukaška šampionka je v Lake Louisu v preteklosti na začetku sezone 2015/16 kot prva Slovenka na tem prizorišču zmagala na dveh smukih, peta pa je bila v superveleslalomu.

A je v Lake Louisu denimo lani pristala na 16. in 20. mestu, na superveleslalomu pa je ostala brez uvrstitve.

Letos pa je, tudi z novim opremljevalcem smuči, našla stare občutke ter se prebila tik pod stopničke. Od teh jo je v petek ločilo 36 stotink sekunde, v soboto pa 59 stotink sekunde. Slovenska predstavnica je v petek nastopila s startno številko 28, v soboto pa s številko 17.

Lani je na vseh treh preizkušnjah v Lake Louisu slavila Italijanka Sofia Goggia, nosilka smukaškega malega globusa v minulih dveh sezonah. Goggia je bila pred vsemi tako v petek kot v soboto.

V Kanadi je števec zmag v svetovnem pokalu premaknila na številko 18, s 14 smukaškimi zmagami je postala najuspešnejša italijanska smukačica. Pred njo je med azzurri le še Dominik Paris s 17 smukaškimi zmagami. To je njena peta zmaga v Lake Louisu.

Največ, kar 18 zmag, je v Lake Louisu v času svoje kariere osvojila Američanka Lindsey Vonn. Štuhec je s petimi smukaškimi zmagami najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu, na štirih smukih, leta 2014 tudi v Lake Louisu, je zmagala Tina Maze, ki je sicer zbrala skupaj 26 zmag.

Čeprav je Kanado izpustila, Američanka Mikaela Shiffrin še naprej ohranja mesto vodilne v razvrstitvi svetovnega pokala z 265 točkami. Goggia, ki ima 200 točk, bi Američanko lahko prehitela že v nedeljo, ob novi zmagi v Lake Louisu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.