Zimski športi

Preizkus letalnice v Planici zaradi grdega padca mladega Taja Ekarta prekinjen

Planica, 29. 03. 2023 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.M., Ž.K., M.F.
Komentarji
4

Z uradnim preizkusom letalnice bratov Gorišek se je začel petdnevni planiški skakalni praznik, s katerim se bo končala 44. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Prvi se je po planiški velikanki spustil Bor Pavlovčič, ki je pod Poncami napovedal konec kariere. S številko 21 pa je v nadaljevanju grdo padel Taj Ekart, ki je potreboval zdravniško oskrbo, a je na srečo ostal pri zavesti in brez hujših poškodb. Zaradi neugodnih vremenskih razmer je bilo nato nadaljevanje preizkusa letalnice tudi odpovedano.

Več videovsebin
  • Ernest Prišlič po dolgem preizkusnem skoku na planiški letalnici
    01:27
    Ernest Prišlič po dolgem preizkusnem skoku na planiški letalnici
  • Bor Pavlovčič po preizkusnem skoku na planiški letalnici
    01:57
    Bor Pavlovčič po preizkusnem skoku na planiški letalnici

Preizkus letalnice se je tako končal po 21 poletih, sprva pa jih je bilo predvidenih kar 56. 28 skakalcev bi se namreč moralo dvakrat spustiti po planiški velikanki, od tega kar 23 Slovencev. Po poletu Taja Ekarta, ki je padel, je bil preizkus letalnice prekinjen in zaradi neugodnih vremenskih razmer nato tudi odpovedan.

Najboljšo daljavo dneva je dosegel Ernest Prišlič, ki je pristal pri 247 metrih, a pri pristanku padel, vendar pa se je takoj pobral in pokazal, da je z njim vse v redu. Najdaljši polet brez padca je z 225 metri uspel Ožbetu Zupanu.

Mejo 200 metrov pa so presegli še: Bor Pavlovčič (207 metrov), ki se po planiškem vikendu poslavlja od smučarskih skokov. Rok Tarman (201 meter), Jošt Sušnik (213 metrov), Urban Remic (200 metrov), Marcel Rep (215 metrov), Gašper Brecl (223 metrov), Benjamin Podobnik (203 metre), Matic Garbajs (201 meter), Ožbe Zupan (225 metrov) in Nejc Toporiš (211 metrov).

"Res neverjetno. Krasno vzdušje, krasno vreme, skakalnica je lepo pripravljena. Skok se da še malenkost izboljšati, ampak sem skočil, kot trenutno najbolje znam. Želim si predvsem stabilnih in dolgih skokov," pa je svoj skok komentiral Zupan.

Prišlič pa je svoj izjemno dolgi polet komentiral tako: "Današnji dan bi ocenil z odlično oceno. Nisem pričakoval, da bom pristal pri tako ekstremni daljavi. Telo ni več tako dobro pripravljeno kot v  mojih tekmovalnih časih. Jaz sem užival. Tudi padec me ni vrgel iz tira, saj sem dolge polete že prikazal."

"Sam sem izrazil željo, da se po letalnici spustim prvi in se preizkusim še v tej vlogi. Tako sem še eno stvar prečrtal s seznama in zadovoljen sem s prikazanim. Glede na temperature in sneg je skakalnica čudovito pripravljena. Želim si zaključiti z dolgim poletom in da v petek pride veliko gledalcev, saj bomo v izteku nekaj pripravili," je po uvodnem skoku povedal Pavlovčič.

Bor Pavlovčič se po letošnji Planici poslavlja od smučarskih skokov
Bor Pavlovčič se po letošnji Planici poslavlja od smučarskih skokov FOTO: Damjan Žibert

V četrtek dopoldne bodo potekale kvalifikacije za petkovo posamično tekmo. Mesto na tekmi, ki bo v petek popoldne, bo lovilo 12 slovenskih skakalcev. Slovenske barve bodo v kvalifikacijah zastopali Timi Zajc, Anže Lanišek, Lovro Kos, Patrik Vitez, Domen Prevc, Žak Mogel, Rok Masle in iz nacionalnega paketa še Tilen Bartol, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik in Rok Oblak.

Po petkovi tekmi bo v soboto dopoldne še ekipna preizkušnja, v nedeljo pa bo sledila še sklepna tekma 44. sezone najboljših 30 v svetovnem pokalu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Da se mene pita..
29. 03. 2023 21.09
+0
Najprej skačejo amaterji,anonimneži in neizkušeni,a je kej čudnga če se kdo poškoduje pri skoku?
Mister iks
29. 03. 2023 20.59
+0
Prenehajte s to farso.
mojcd
29. 03. 2023 18.37
+5
forsiranje......piha ko sto mater a ne planica mora bit
pojtrarara
29. 03. 2023 19.37
+1
ne vem če je bilo tole forsiranje... sem gledala prenos na ig in je tik pred njim tekmovalec lepo poletel... kaj je bilo tu narobe,da se fantu to zgodilo ne vem, vendar vsi ostali so lepo leteli... mogoče (ne vem) je pa on naredil kakšno napako. Vsekakor upam,da je ok in da hitro popolno okreva.